Közös listát és közös jelölteket szeretne 2022-ben az ellenzéki szavazók többsége

Közös listát és közös jelölteket szeretne 2022-ben az ellenzéki szavazók többsége

Voksolás 2019. október 13-án. (Fotó: MTI/Sóki Tamás) (Képünk illusztráció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július végén az ellenzéki szavazók csaknem háromnegyede (72 százalék) a közös ellenzéki listát és a közös ellenzéki képviselő-jelöltekkel történő indulást támogatja a két év múlva esedékes választáskor – olvasható az IDEA Intézet  július 30. augusztus 3. között végzett felmérésében. – Különösen magas a közös indulás támogatottsága az MSZP és a DK támogatóinál, de a Momentum Mozgalom szavazóinak kétharmada is ezt az indulási módot támogatja. Jelenleg a Jobbikra voksolók még nem elkötelezettek teljesen a kérdést illetően, de egy másik kérdés azt jelzi, hogy ők is szükségesnek tartják a teljes körű ellenzéki összefogást a Fidesz–KDNP legyőzése érdekében.

A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, illetve a Párbeszéd már kifejezte támogatását a közös lista, közös jelöltek és közös miniszterelnök-jelölt kapcsán, a Momentum, a Jobbik és az LMP – akárcsak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt – egyelőre nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben.

A tavalyi önkormányzati választások idején a lehető legszorosabb ellenzéki összefogás jött létre, amelynek számos településen kézzelfogható eredménye a korábbi fideszes polgármester és a fideszes többségű képviselő-testület leváltása volt. A sikeres forgatókönyv az ellenzéki választók számára iránymutatást jelent. Ezt támasztja alá, hogy például az indulási álláspontját még nem véglegesítő Momentum szavazóinak 64 százaléka minden körülmények között a közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt álláspontját fogadja el. További 30 százalékuk van hasonló véleményen, és elenyésző részük utasítja el az együttműködést.

A Jobbik szavazói távolságtartóbbak: 49 százalékuk minden körülmény között a legszorosabb együttműködés híve, 31 százalékuk inkább ezt az indulást támogatná, ugyanakkor 12 százalékukra jellemző az elutasítás.

A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok a Momentum-szavazókkal majdnem megegyező arányban támogatják minden áron a legszorosabb együttműködést, ugyanakkor 12 százalékuk szerint semmilyen együttműködésre nincs szükség.