Nem lehet népszavazást tartani a pilismaróti bányanyitásról

Nem lehet népszavazást tartani a pilismaróti bányanyitásról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a pilismarótiak, hogy megállítsák a szerintük jelentősen környezetkárosító bányanyitási beruházást, ám kezdeményezésüket kedden elutasította a helyi választási bizottság – értesült a Jövő TV.

Az elutasított kérdés így szólt: Hozzájárul-e a tervezett sóderbánya műveléséhez szükséges területi besorolás megváltoztatásához, Pilismarót község településszerkezeti tervében, Kidz-ről Kb-B-re?

A beadott kérdéssel arról dönthettek volna a helyiek, hogy a jelenlegi besorolást a szabályozásokban módosítani akarják-e, ami a bánya megnyitásának alapfeltétele.

Mint lapunk is beszámolt róla, sóderbányát nyitna a Dunakanyarban Pilismarót önkormányzata. A civilek azért fogtak össze, mert a képviselő-testület előzetes egyeztetés nélkül bólintott rá egy olyan kavicsbánya létesítésére, amely jelentősen megváltoztatná a környezetet, valamint a település életét. Akkora volt a felháborodás, hogy előbb Pergel István Csaba, fideszes támogatású polgármester, majd az egész képviselő-testület lemondott. Múlt vasárnap a helyiek demonstrációt is szerveztek, amelyen lapunk munkatársa is részt vett.

A keddi döntés jogorvoslatára 15 napon áll rendelkezésre, ám nem kizárt, hogy idő közben újabb kérdést nyújtanak be a bányanyitás ellenzői.

De úgy is meg lehet akadályozni a bánya megnyitását, hogy az ősszel sorra kerülő időközi választáson a bányát ellenzők számára szavaznak bizalmat a faluban élők. Ez esetben okafogyottá válna a népszavazás, még ha azt engedélyezné is a helyi választási bizottság.