Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Népszava: A bioinformatikus szerint a második hullám merőben más lesz, mint az előző volt

Szerző: | 2020. augusztus 11., 06:56 | Belföld

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vége a viszonylagos nyugalomnak, a járványügyi adatok alapján a koronavírus újra terjedésnek indult Magyarországon. Ha a tendencia folytatódik, akkor heteken belül kialakulhat olyan állapot, mint márciusban volt, amikor a kormány kihirdette az országos veszélyhelyzetet – mondta Nepusz Tamás bioinformatikus a Népszavának.

HIRDETÉS - AIP

– Könnyen lehet, hogy valóban a sokat emlegetett „második hullám” elején vagyunk. Most már kezdhetünk aggódni – tette hozzá a szakember.  Véleményével nincs egyedül, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Facebook-on figyelmeztetett arra, hogy „elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére.”

Nepusz Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a vírus nem egy-egy gócpontban – kórházban vagy idősotthonban –, hanem egyszerre több megyében jelentkezik. A bioinformatikus a hivatalos adatok alapján végez számításokat, ezek alapján azonban nem lehet felelősséggel beszélni arról, mennyire nehéz hónapok előtt állunk. Ehhez jó lenne tudni például azt is, hogy az új fertőzések pontosan hol, milyen közösségekben vagy intézményekben történnek. Nepusz Tamás méltányolhatónak tartja, hogy az ilyen típusú adatokat nem hozzák nyilvánosságra, az viszont elvárható lenne, hogy napi rendszerességgel közzétegyék, melyik megyében hány aktív fertőzött található.

A járvány terjedését nagyban befolyásolhatja, hogy a kormány milyen korlátozó intézkedésekről dönt. Szerinte valószínű, hogy az ország nem fog még egyszer bezárkózni. Lényeges kérdés ugyanakkor, hogy a szokásos menetrend szerint indul-e a tanév.

– A második hullám merőben más lesz, mint az előző volt – hangsúlyozta Nepusz Tamás. Amikor Európát elérte a koronavírus, az influenzajárvány már lecsengőben volt. Az őszi hónapokban azonban jó eséllyel ismét jelentkezni fog, és megjósolhatatlan, hogy a koronavírus, az influenza, valamint más, náthaszerű tüneteket produkáló fertőzések milyen hatással lesznek egymásra. Annyi bizonyosan kijelenthető, hogy a nehezen megkülönböztethető megbetegedések miatt különösképpen nagy teher hárul majd az egészségügyre.

A helyzet valóban súlyosbodik: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is „enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében”. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Ugyanakkor – mint lapunk is megírta – a 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik. A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint júliusban az újonnan regisztrált fertőzöttek 44 százalékát már a 40 év alattiak adták, sokuk megbetegedése egyértelműen külföldi utakhoz köthető. Ugyancsak a múlt hónapban mindössze 63 hatvan évnél idősebb embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, így ők az új fertőzöttek 17 százalékát adták. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: fertőzött, koronavírus-járvány, második hullám, Merkely Béla, Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nepusz Tamás, Semmelweis Egyetem, szennyvíz


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest