Szolidaritási tüntetés Belaruszért: Kerpel-Fronius a lopakodó diktatúráról beszélt

Szolidaritási tüntetés Belaruszért: Kerpel-Fronius a lopakodó diktatúráról beszélt

Rohamrendőrök és az ellenzéki tüntetők összecsapásának helyszíne Minszkben 2020. augusztus 10-én, egy nappal a fehéroroszországi elnökválasztás után (Fotó: MTI/EPA/Anna Ivanova)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belarusz történések ráébresztenek bennünket arra, miért fontos, hogy mindannyian ellenálljunk a lopakodó diktatúrának – jelentette ki kedden, a Momentum által szervezett, néhány száz fős szimpátiatüntetésen Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. Mint a kordonokkal körülvett belarusz nagykövetség előtt elmondta, Kelet-Európában még friss a diktatúra emléke, ezért a demokratikus hangokat elnyomni szándékozók csak lépésről-lépésre építik ki a diktatúrát. El akarják bizonytalanítani az embereket a saját erejükkel kapcsolatban, el akarják hitetni, hogy nem érdemes az elnyomás ellen küzdeni, hogy amit a saját szemükkel látnak, az nem is igaz. Hamis híreket szórnak szét a szócsöveiken keresztül. Választásokat tartanak, csak éppen belenyúlva a szavazatszámlálás folyamatába, hogy számukra kedvezően alakuljon a végeredmény. Vagyis fenn akarják tartani a demokrácia látszatát.

A szónok szerint Minszk lángoló utcái bizonyítják, hogy nincs az a diktatúra, amely hosszabb ideig elkendőzheti a valóságot, nincs az a diktátor, aki mindig mindenre tudja a választ. Hajtsunk fejet azok előtt, akik életüket adják a szabadságért, vagy börtönökben sínylődnek, vagy akik soha nem térhetnek vissza hazájukba.

„Belarusz veletek vagyunk, Budapest veletek van! Éljen Belarusz!” – zárta beszédét a politikus.

A főpolgármester-helyettes után Anni Mazurkevic, Magyarországon élő civil belarusz aktivista arról beszélt, hogy nem hisznek a hatalom által megrendelt exit poll felméréseknek. – Mi itt, a nagykövetség előtt reggel nyolctól este nyolcig minden szavazót megkérdeztünk, kire voksoltak, és az eredmény ugyanaz volt, mint a világ 23 másik pontján: Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki jelöltet szeretnék a fehéroroszok elnöküknek. Vagyis szó sincs arról, hogy a hatalom 80 százalék körüli többséggel győzött volna – hangsúlyozta. Szavai szerint több mint kétezer erőszakos cselekményre került sor a választások alatt. Mint hangsúlyozta, azért harcolnak, hogy tiszta és tisztességes választásokra kerülhessen sor hazájában.

A budapesti tüntetéstől függetlenül az EU külügyi képviselője is hasonló tartalmú nyilatkozatot tett közzé. Mint Josep Borrell kijelentette, a Fehéroroszországban vasárnap tartott elnökválasztást megelőző kampány során az ország polgárai kinyilvánították a demokratikus változás iránti vágyukat, a választások azonban nem voltak sem szabadok, sem tisztességesek. Fehéroroszország népe többet érdemel – fogalmazott.

A főképviselő szerint a választási folyamat nem felelt meg az elvárt nemzetközi normáknak. A hatóságok aránytalan és elfogadhatatlan módon alkalmaztak erőszakot a választások estéjén felvonuló tömeg ellen, a fellépés legalább egy ember halálát és sokak megsebesülését eredményezte. Ezreket tartóztattak le, a gyülekezés, a média- és a szólásszabadság elleni fellépés fokozódott.

Ezért az Európai Unió nevében felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon az összes fogvatartottat. Kiemelte, több politikai fogoly 2015-ben elért szabadon bocsátása óta az EU és Fehéroroszország közötti kapcsolat javult, az emberi jogok és a jogállamiság terén elért haladás nélkül azonban a viszony romlásnak indul.

Az Európai Unió figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azok értékelése alapján ad választ, illetve a kialakult helyzetet tekintetbe véve alakítja Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait – közölte.

Mint megírtuk, a minszki választási bizottság előzetes eredményei szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,08 százalékával. A fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett, de az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát.

A helyzet közben egyre zavarosabb: hírek szerint napok óta nem tudni, hol van a lengyelországi központú, belarusz Belsat.eu hatfős stábja. Ugyanakkor a The Guardian szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyakorlatilag lekapcsoltatta az internetet egész országban. A cikk szerint a lépéssel az elnök meg akarja nehezíteni a tüntetők dolgát, akik eddig a Telegramon üzenetküldő alkalmazás révén szervezték meg az akcióikat. A demonstrálók most virtuális magánhálózatokon, illetve wifire kapcsolódva próbálnak kapcsolatban maradni. A lap szerint az internet lekapcsolásától Lukasenka azt reméli, hogy az ellene zajló tüntetések így hamarabb véget érnek.

Egy lengyel újságíró Twitteren közzétett videója hatására pedig terjed a hír, hogy a rendőrök éles lőszer használatára kaptak engedélyt arra az esetre, ha a járműveiket megtámadnák a tüntetők.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.