A DIGI egyelőre nem veszi fel kínálatába a Pesti Tv-t

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén nem tervezi felvenni a kínálatba a Pesti Tv-t a DIGI – tudta meg a Magyar Hang. A szolgáltatót lapunk kereste meg azt követően, hogy a csatorna az Instagram-oldalán dicsekedett el vele, mennyi helyen lesznek elérhetőek. A jelek szerint viszont a munkatársak számára is fájó, hogy nem lehet majd mindenhol követni őket.

Meglepő hír lehetett a Pesti Tv elindítása azt követően, hogy az előbb Széles Gáborhoz, majd Mészáros Lőrinchez tartozó csatorna megszüntetésével tavaly egybeolvasztották az Echo és Hír Tv-t. Bár az utóbbi neve maradt meg, de erősen építettek előbbi szellemiségére, például a Jeszenszky Zsolt és Apáti Bence fémjelezte Keménymagra. De műsort kapott az M5 közcsatorna meleggyógyítós adásával botrányt kavaró Trombitás Kristóf is.

Idén viszont kiderült, hogy az Indamediában tulajdonrészt szerző Vaszily Miklós bábáskodásával hamarosan elindulhat a Pesti Tv. Ez a Pesti Srácok szerkesztőségére épül, nemrég pedig odaszerződött az eddig Hír Tv-s Informátor stábja. Bohár Dániel már akcióba lépett, nemrég becsöngetett az Index kirúgott főszerkesztőjéhez, Dull Szabolcshoz. Az újságíró a HVG360-nak mondta el: „Amikor azt kértem, hogy a titoktartást oldják fel, nem arra gondoltam, hogy a híváslistám meg a lakcímem a kormányhoz közeli médiában forogjon.” Akkor e-mailben kerestük Vaszilyt arról, vállalhatónak tartja-e a módszert, de nem kaptunk választ.

Különösnek tűnt, hogy az összevonás után a kormánypárti oldal most mégis felépít egy második tévécsatornát, ráadásul arra a Pesti Srácokra építve, ami még a KESMA-portfólióba sem került be. Bár a Media1 úgy tudta, a Hír Tv-nél hátba szúrást emlegettek, de Huth Gergely a lapnak cáfolta, hogy erről lenne szó. „Valójában a PestiSrácok senkit sem keresett meg, nem tettünk ajánlatot senkinek sem, és az Informátor stábjából Bohár Dániel (a műsor szerkesztője és riportere) maga kereste meg a PestiSrácok csapatát, hogy szeretnének részt venni a Pesti Tv néven induló projektben” – mondta a lapnak a PS főszerkesztője. A Pesti Tv profilja elmondása szerint eltér majd a hírcsatornáétól.

Nemrég már el is kezdték reklámozni az új televíziót, különböző szpotok születtek, jórészt a PS eddigi stábjára alapozva. Bohár például arról beszélt, hogy ő a politikusok réme. Szerinte „miközben a trendek azt mutatják, hogy ciki, de valójában normális életet élni még mindig a legmenőbb.” Szarvas Szilveszter pedig azt fejtegette, hogy a kommunistákból liberálisok lettek, akik „csak a diktatúrában hisznek, abban képzelik el a jövőjüket, és egy demokráciát akkor sem ismernek fel, ha benne élnek.” A liberálisok szerinte azok, akiknek mai napig fontosabb az Index, mint a Lánchíd.

„Hogy szerintem mit jelent ma jobboldalinak lenni? Ezt egy más kontextusban már Virág elvtárs megfogalmazta Pelikán elvtársnak A Tanú című filmben. Ő ugyanis azt mondta, ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség. Higgyük el, hogy az ellenség itt él körülöttünk, ezért kell jobboldalinak lenni” – hivatkozott a Bacsó-szatírában elhangzó, jellegzetesen kommunista szövegre Szarvas Szilveszter.

A csatorna Instagram-oldalán újságolta el, amit rögtön mindenki átvett: alapcsomagos és szabadon fogható csatornaként is elérhető lesz ősztől. – Sőt, akár egy olcsó, digitális antennával is fogható, de az interneten is visszanézhetőek lesznek az adások – közölte Pesti Tv. Érdekes kérdés, mi alapján szavaztak a tévének bizalmat az egyes szolgáltatók, milyen nézettségre számítanak majd ősztől.

A Facebookon nézői kérdésekre válaszolva viszont elmondta Huth Gergely, hogy nem mindenkivel sikerült megegyezniük. – Csak a Digi vonakodik, viszont antennával is fogható lesz – reagált egy hozzászólásra. Felvetődött az is, Erdélyben lesz-e, mire a főszerkesztő azt felelte, van rá akarat.

Egyszerű antennával a MindigTv digitális földfelszíni televíziós szolgáltatássával lehet tévézni. Itt kódolatlanul jelenleg a közszolgálati csatornák mellett az RTL Klub, a Tv2, az Izaura Tv, a Zenebutik, a FEM 3 és a Spektrum Home nézhető.

Megkerestük a DIGI-t azzal kapcsolatban, valóban nemet mondott-e a Pesti Tv-re, illetve hogy mi alapján vesz fel egy csatornát, vannak-e például nézettségi elvárásai. A szolgáltatótól azt a választ kaptuk: „A DIGI portfóliójában található csatornakínálat szűkítése vagy bővítése alapvetően üzleti alapú döntés, amelyet a pénzügyi gazdálkodás keretei határoznak meg. A különféle televíziótársaságokkal köttetett megállapodások éves keretszerződés alapján működnek, természetesen időről időre figyelembe véve és felülvizsgálva az aktuális elérést és nézőszámot, sok egyéb kondíció mellett. Az idei évben nincsen tervben a már meglévő keretmegállapodásokon kívüli csatornabővítés.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.