Zacher: Százötvenért hozzá lehet jutni a bika nevű droghoz

Zacher: Százötvenért hozzá lehet jutni a bika nevű droghoz

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már százötven forintért hozzá lehet jutni az új, halálos szerhez – erről beszélt Zacher Gábor az ATV-nek. A bika nevű dizájnerdrog egyre szedi Magyarországon az áldozatait, eddig tizenegyen haltak meg miatta. A toxikológus szerint elég megnézni, hol történnek ezek: Borsodban, Budapesten és Jász-Nagykun megyében.

A szer Kínából érkezett hozzánk, a név pedig a vegyület végén szereplő „B-I-C-A” betűsorból jön. A konkrét elnevezés mögött viszont negyven-ötven különböző drog is lapulhat. Zacher egyébként másfél hete személyesen is találkozott egy harmincéves droghasználóval, akit már nem tudtak megmenteni.

A szakember kifejtette, az orvosok sem biztosak benne, mitől válik halálossá, hiszen előfordul, hogy egy társaságon belül az egyik használó életét veszti, a másik viszont életben marad. „Napjaink dizájnerdrog-használata olyan, mint az orosz rulett” – mondta.

A toxikológus szerint bár a média többnyire a tragédiákra kapja fel a fejét, de a probléma jó ideje jelen van, csak az elmúlt évben több mint harminc új drog jelent meg a piacon. Néhány éve pedig az „ördög lehelete” nevű szer három-négy nap alatt hét emberrel végzett.