Elfogták a Pilisszentivánnál elásott áldozatok feltételezett gyilkosait

Elfogták a Pilisszentivánnál elásott áldozatok feltételezett gyilkosait

Rendőrautó (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsít a rendőrség egy 41 éves magyar és egy 42 éves szlovák férfit a Pilisszentivánnál talált testmaradványokkal összefüggésben - számolt be az MTI a magyar és szlovák rendőri vezetők pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő főosztályának vezetője ismertette: 2016. február 11-én egy budapesti luxuslakásban több lövéssel agyonlőttek egy szlovák férfit és egy nőt, holttestüket feldarabolták, majd Pilisszentivánon elhantolták.

Az ügyre azután derült fény, hogy a magyar gyanúsítottat más ügy miatt letartóztatták, ő beszélt először a gyilkosságról 2017-ben a nyomozóknak. Szlovák társát a múlt hónapban fogták el a Terrorelhárítási Központ segítségével, amikor Esztergomnál belépett Magyarországra.

Petőfi Attila elmondta: 2017-ben konkrétumok nélküli, homályos információkat kaptak a letartóztatásban levő H. Zsolttól arról, hogy Budapesten, a Marina Park egyik luxuslakásában szlovák állampolgárokat öltek meg. A nyomozók megállapították, hogy a lakást bérelték, ám időközben felmondták a szerződést, a bérlő pedig hamis iratokkal igazolta magát. A 2018 januárjában tartott helyszíni szemlén látható, bűncselekményre utaló nyomokat nem találtak, mivel a bérlő és a tulajdonos is rendet tett időközben, sőt új lakók is érkeztek.

Peter Vasilkó, a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség munkatársa ismertette: az áldozat egy többszörösen büntetett előéletű férfi volt, aki indokolatlan fegyverviselés, közokirat-hamisítás, emberrablás és zsarolás miatt volt ismert a hatóságok előtt, adóügyi bűncselekmények, bűnszervezet megalakítása miatt pedig több eljárás is folyamatban volt ellene és körözés alatt állt. A szlovák hatóságok azonosították a másik áldozatot, a 29 éves, büntetlen előéletű P. Enikőt, aki a nyomozók szerint mindössze „rosszkor volt rossz helyen”.

Petőfi Attila hozzátette: P. Enikő 2016 tavaszától nem adott életjelet magáról, autóját Budapesten találták meg, és az adatok szerint közeli kapcsolatban állt a másik áldozattal, J. Istvánnal.

H. Zsolt 2018 júliusában aztán megmutatta, hol rejtették el a holttesteket Pilisszentivánon, és tetemkereső kutyákkal egy méter mélyen holttestdarabokat találtak, amelyek alapján azonosították az áldozatokat. H. Zsolt azt mondta: 2015 őszén került kapcsolatba a szlovákiai K. Norberttel, aki több erőszakos bűncselekményt is elkövetett, és ő gyilkolt a budapesti lakásban is. H. Zsolt azt állította, hogy ő csak a holttestek vetkőztetésében, darabolásában, szállításában és elásásában vett részt.

Mindezek után a magyarok ismét a szlovák rendőrök segítségét kérték.

Peter Vasilko elmondta: K. Norbert többször volt büntetve, egyebek mellett garázdaság, testi sértés és lőfegyverrel visszaélés miatt. Az őrnagy arról is beszélt, hogy J. István és K. Norbert közeli kapcsolatban álltak egymással. Egy büntetés-végrehajtási intézetben ismerkedtek meg, és K. Norbert segítséget nyújtott későbbi áldozatának a hatóságok előli bujkálásban is.

A nyomozók szerint K. Norbert a pénzéért, ékszerekért, aranyért, készpénzért és több gépkocsi megszerzéséért végzett J. Istvánnal. Három héttel ezelőtt, július 24-én fogták el Esztergomnál. Vallomásában nem tagadta, hogy az áldozat vagyonát meg akarta szerezni, és azt sem, hogy kitervelte a bűncselekményt, de azt állította, hogy a gyilkosságot H. Zsolt követte el.