Felmondta a kollektív szerződést a Dunaferr, a szakszervezet sztrájkra is kész

Felmondta a kollektív szerződést a Dunaferr, a szakszervezet sztrájkra is kész

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dunaferr pénteken felmondta a szakszervezetekkel kötött kollektív szerződést – tudatta a hvg.hu-val Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője. Az egészről úgy értesültek, hogy az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Evgeny Tankhilevic múlt pénteken telefonon jelezte, hogy e hét péntekén találkozni akar a szakszervezetekkel, de hogy miért, azt nem mondta – erről már a szakszervezet alelnöke, Győri Gábor beszélt a 24.hu-nak.

A cégvezető a felmondást a cég nehéz gazdasági helyzetével, a koronavírus-válsággal, illetve a megromlott munkaügyi kapcsolatokkal is indokolta. A dolgozóknak írt levelében azonban már a szakszervezeteket is egyértelműen hibáztatta, mert szerinte nem voltak elég konstruktívak. Az érdekképviseletek visszautasítják, hogy a cégvezetés őket tegye meg bűnbaknak, hiszen mindig a dolgozók megkérdezése, és felhatalmazása alapján tették a dolgukat.

A szakszervezet tagjai nem tudják elfogadni, hogy a cég nehéz helyzetében a juttatások jelentik a legnagyobb anyagi problémát. Szerintük a kollektív szerződés felmondása olyan lavinát fog elindítani, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

A szakszervezet továbbra is sérelmezi, hogy a cégvezetés már jó ideje nem ad nekik információt a cég valós helyzetéről, terveiről, valamint hogy többszöri kérésük ellenére sem tartott munkásgyűlést, ahol szemtől szembe ismertette volna, mi a gond, és milyen segítséget vár tőlük.

A Dunaferrnél már egy ideje érezteti hatását az acélipari válság, tavaly októberben 350 embert akartak elküldeni, ami végül elmaradt, aztán idén májusban bejelentették, hogy ezer ember fizetését csökkentik. Júniusban pedig kiderült, hogy nem az ígéret szerint fizetik ki az egy havi fizetésnek megfelelő nyári szabadságpénzt – ezzel a cég megsértette a kollektív szerződést. 

A kollektív szerződést egyébként hat hónap felmondási idővel bármelyik fél (a cég és a szakszervezet is) felmondhatja. Molnár szerint a következő lépés az lesz, hogy új kollektív szerződésről fognak tárgyalni a cégvezetéssel. 

Ha a tárgyalások végén nem lesznek benne a megállapodásban azok a pontok, amikhez a szakszervezet ragaszkodik, például az évek alatt nagy nehezen megszerzett juttatások, akkor a Munka Törvénykönyve szerint jogosan lehet sztrájkot indítani, és ha kell, élni is fognak ezzel a lehetőséggel – mondta a 24.hu-nak Győri Gábor.