Szlávik János: Többségében tünetmentes, vagy enyhe tünetes esetek vannak

Szlávik János: Többségében tünetmentes, vagy enyhe tünetes esetek vannak

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak. Egyelőre jóval kevesebb idős beteg van, aki kórházba, intenzív osztályra kerül – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Hozzátette: nem az a fontos, hogy első vagy második hullám van-e, hanem az, hogy hány új eset van. „A gócpontokat kell kutatni és figyelni. Például Pápa egyértelműen gócnak minősül, ott szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus. Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra” – hangsúlyozta.

Szerinte egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána. Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztos – mondta.

Az orosz vakcina kapcsán arról beszélt, hogy szerinte az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették az oltóanyagot. Teljesen nyilvánvaló a tudományos világ számára, hogy ha az elmúlt néhány hétben kezdték meg a vizsgálat harmadik fázisát – a több ezer emberen placebo és valódi oltóanyaggal végzett kísérleteket –, azoknak nem lehet meg ennyi idő alatt az eredménye, és nem lehet ennyi idő alatt törzskönyvezni az oltóanyagot. Egészen biztos, hogy ez egy előtörzskönyvezés, ami megelőlegezi a gyógyszer hatékonyságát – mondta.

A többi hat, harmadik fázisban járó vakcina tesztelése most kezdődik el, ezek az év végén, vagy 2021 elején zárulhatnak le.

Hozzátette: Magyarország az Európai Uniónak felajánlott oltóanyagokból foglalt le ötmilliót, ami elég is lehet, mert a lakosság ötven-hatvan százalékának beoltásával el lehet kerülni nagyobb járványokat.

„Ha jön is az influenza ősszel, nem lesz nagyobb járvány, viszont a betegség összekeverhető a koronavírus-fertőzéssel. Úgyhogy fontos, hogy minél többen adassák majd be az influenza elleni védőoltást, mert így könnyebb elkülöníteni a két betegséget” – fogalmazott.