Átment két népszavazási kérdés a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszállóról

Átment két népszavazási kérdés a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszállóról

Tiltakozás Tatán, az Öreg-tó mellett tervezett luxusszálloda ellen (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két kérdést átengedett a helyi választási bizottság, amiket a tatai luxushotel-beruházással kapcsolatban kezdeményeztek helyi ellenzéki képviselők – értesült a hvg.hu Ha jogerőssé válnak, szeptemberben kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Lapunk is többször beszámolt már arról, hogy Michl József, Tata fideszes polgármestere január végén egy testületi ülésen bejelentette, a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon cég 120 szobás luxusszállodát kíván építeni közvetlenül az Öreg-tó partjára. Azonnal elindult a civil tiltakozás, népszavazást is kezdeményeztek a helyi ellenzéki képviselők, de azt elutasították. Tüntetést is tartottak a tó partján környezetvédők és civilek. Végül az építő cég bejelentette, hogy ugyan kisebb szállodát tervez, de azt meg akarja építeni.

A hvg.hu szombaton azt írta, hogy sikerrel jártak a luxushotel ellen népszavazást kezdeményezők a helyi választási bizottságnál (hvb), miután pénteken négy kérdésük közül kettőt átengedett a testület. A kérdések várhatóan augusztus végére válnak jogerőssé, így elvileg ősszel kezdődhet az aláírásgyűjtés.

A jóváhagyott kérdések a következők:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit."