Siklóernyős baleset: Ma már máshogy mentenek

Siklóernyős baleset: Ma már máshogy mentenek

Siklóernyőzés. Képünk illusztráció. (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változhatott a mentési protokoll azután, hogy néhány hete egy fán fennakadt siklóernyőst éppen a segítségére érkező katonai helikopter rotorszerele sodort le. A sportolóról nemrég derült ki, hogy életét veszítette.

A Népszava most azt írja, a siklóernyősök korábban már többször kérték, hogy hasonló esetekben vonják be őket a mentésbe, mert alpinistáikkal sokszor biztonságosabb megoldásokra képesek. Szöllösi László, a Magyar Szabad Repülők Szövetségének elnökségi tagja, repülésbiztonsági szakértő a lapnak azt mondta, hogy július eleje óta három olyan esetről tudnak, amikor siklóernyőst fáról kellett menteni. Mindhárom esetben a 112-es segélyhívóra érkezett bejelentés, majd riasztották a szövetségüket is. Alpinistáik mentették le társaikat, anélkül, hogy szükség lett volna a rotorszél miatt kockázatos katonai helikopterek bevetésére.

Szöllösi László elmondása szerint a mentési protokoll változásáról nem értesítették őket, ezt valójában csak „tapasztalják”.

A lap kereste a Honvédelmi Minisztériumot és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot is az ügyben, de a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem reagáltak érdemben.