A NAV vizsgálja, hogy szerezte meg Németh Sándor az ATV-t

A NAV vizsgálja, hogy szerezte meg Németh Sándor az ATV-t

Németh Sándor vezető lelkész beszél a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletén a Hit Parkban 2011-ben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Átlátszóval közösen jegyzett cikkünkben idén májusban mi írtuk meg a magyar sajtóban először, hogy Németh Sándor gyakorlatilag „hazavitte” az ATV-t, megszerezve a többségi befolyást a korábban gyülekezeti tulajdonban lévő kereskedelmi televízióban. A cikk során megvizsgáltuk Bartus László Amerikában élő újságíró Fesz lesz című könyvében talált állításokat és azok igaznak bizonyultak: egy liechtensteini offshore cég közbeiktatásával történt meg a tévé és egy nagy értékű egyházi ingatlan átjátszása. Cikkünk miatt a Hit Gyülekezete sajtó helyreigazítási pert indított, melyet július végén első fokon elvesztett.

Mostanra az is kiderült, hogy Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze ellen a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya nyomozást rendelt el, költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. A 60100-161/2020.bü számú nyomozás Bartus László feljelentése alapján indult.

Az újságírót e-mailben kérdeztük:

– Mi a tényállás, mi történt a feljelentés szerint?
– Hűtlen kezelés, jelentős értékre elkövetett lopás, nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás (adócsalás) bűntette miatt tettem feljelentést. A bűncselekményeket súlyosbító körülmény, hogy az elkövetők megfontolt szándékkal, bűnszövetségben, különösen jelentős vagyoni értékre követték el. Az eltulajdonítást egy offshore céggel próbálták a gyülekezet tagjai elől elrejteni, azzal a szándékkal, hogy megtévesszék saját egyházukat, a gyülekezetük tagjait, és ezzel félrevezessék őket.

– Miért éppen ön tett feljelentést?
– Akinek bűncselekmény jut a tudomására, joga és kötelessége feljelentést tenni. 1990 és 1998 között magam is tagja voltam a Hit Gyülekezetének. Nyolc éven át minden hónapban a jövedelmem tíz százalékát az egyháznak adtam, emellett havi átlag tízezer forintos nagyságrendben adakoztam. A Hit Gyülekezete ellopott vagyonában benne van azok pénze is, akik ma már nem tagok, de hozzájárultak az egyház vagyonához, amit eltulajdonítottak. Ebben az értelemben sértettnek is tekintem magam.
Emellett az ügyet én tártam fel, én ismerem legjobban a részleteket. Arra pedig nem számíthattam, hogy Németh Sándort felmenti saját egyháza a lelkészi szolgálat alól, és feljelentést tesz az elveszített vagyon visszaszerzésére, ahogy az minden egyházban történne, mert Németh Sándor korlátlan hatalmat gyakorol a Hit Gyülekezetében, őt nem vonhatja felelősségre senki.

– A feljelentésben bűntársakat is megnevez, Németh Sándor lányán túl egy volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt is. Miért?
– A liechtensteini offshore cég magyarországi képviseletét dr. Mészáros István, a Hit Gyülekezete Országos Vezetőségének ügyvezetője ügyvédi irodájába, a Kelemen, Mészáros, Sándor és Társai Ügyvédi Irodába jegyezték be, amellyel Mészáros István tevőlegesen részt vehetett az eltulajdonításban. Nemcsak tudomása lehetett az offshore cég létezéséről és annak céljairól, hanem közreműködhetett abban, hogy az offshore cég képviselete az ő ügyvédi irodájába kerüljön, és az eltulajdonításhoz szükséges tranzakciókat lebonyolítsa. Mészáros István emellett a Hit Gyülekezete érdekeit képviselő Új Spirit Kft. felügyelő bizottságának tagjaként sem akadályozta meg, hogy az Új Spirit Kft. tulajdonrészén keresztül a Hit Gyülekezetét különösen jelentős, nagy vagyoni hátrány érje.
Ezzel bűntárssá válhatott az eltulajdonításban, és a Hit Gyülekezete Országos Vezetőségének ügyvezetőjeként jelentős vagyoni érték tekintetében érintett lehet hűtlen kezelés bűncselekményében is. Nem védte meg a Hit Gyülekezete vagyonát, s ezzel nagy értékű vagyoni hátrányt okozott. Amikor az eltulajdonításra fény derült, nem indított vizsgálatot, nem tett feljelentést az egyház nevében, hanem fedezte a vagyonvesztést.
Németh Sándor vezető lelkész a Hit Gyülekezete legfőbb döntéshozójaként, egyszemélyi vezetőjeként, lánya a Hit Gyülekezete vagyonkezelő cégének ügyvezetőjeként, Mészáros István a Hit Gyülekezete Országos Vezetőségének ügyvezetőjeként nem védte meg az egyház vagyonát, a vagyon kezelésével és ellenőrzésével kapcsolatos kötelességét alapos gyanú szerint megszegte, amivel különösen jelentős vagyoni hátrányt okozott, amely véleményem szerint megalapozhatja a hűtlen kezelés büntetőjogi tényállását. 

– Honnan lett milliárdos vagyona ennek a kisegyháznak?
– A Hit Gyülekezete tagjai átok terhe mellett minden hónapban a jövedelmük tíz százalékát befizetik az egyházuknak. Ez több tízezer ember havi jövedelmének tíz százaléka minden hónapban, amit akkor, amikor én is tag voltam, számla és bevételi pénztárbizonylat nélkül zsebből zsebbe fizettek. Mivel az összegnek nincs bizonylatokkal bevételezett nyoma, ezért senki nem tudja, mennyi folyt be, és mennyit vesz ki Németh Sándor belőle. Annyit könyveltek/könyvelnek le belőle, amennyit akarnak. Gazdasági vállalkozásként működő egyházat nem illet meg az adómentesség. Az egyházát üzleti-gazdasági vállalkozásként működtető, és hatalmas profitot termelő tulajdonos, Németh Sándor extraprofitja sem tartozhat az adómentes kategóriába. Az adómentesség nonprofit szervezetként működő egyházak lelkészi fizetéseire vonatkozik. Ezért a Németh Sándor által igénybe vett adómentesség költségvetési csalásnak, adócsalásnak minősülhet. A nyomozóhatóság feladata ennek megállapítása.

– Mit vár az eljárástól?
– Sokan tartanak attól, hogy egyértelműsége ellenére az ügyet politikai alapon eltussolják. Én nem hiszem ezt, mert Orbán Viktornak nem érdeke, hogy Németh Sándort egy köztörvényes ügyben megvédje. Ez az ügy közfelháborodást keltett, a népharag Orbán Viktorra terelődik, ha beavatkozik a nyomozásba. Németh Sándor nem tartozik a Fidesz belső köreibe, és egy televízióval a kezében nem megbízható ember. Ahogy elárulta az SZDSZ-t, az MSZP-t és az MDF-et, bármikor hátba szúrhatja Orbán Viktort is. Orbán ezt feltehetően tudja.

Frissítés:

A Hit Gyülekezete eközben kiadott egy közleményt a következő tartalommal: „a napokban megjelent sajtóhírekkel ellentétben Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze ellen nem került sor nyomozás elrendelésére „költségvetési csalás és más bűncselekmények” elkövetésének gyanúja miatt és Németh Sándorral szemben egyetlen büntetőeljárás sincsen folyamatban.

A Hit Gyülekezete vezető lelkészét, illetve a Gyülekezet munkatársait a hírekben megjelölt ügyben egyetlen nyomozó hatóság sem kereste meg, vagy hallgatta ki, továbbá ellenük folyamatban lévő nyomozásról sincsen tudomásuk.

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze a valótlan közlésekkel szemben jogi úton fog fellépni.”

Ugyanakkor lapunk birtokában van a NAV hivatalos levele, melyet a feljelentőnek, Bartus Lászlónak küldött 2020. augusztus 17-én az illetékes osztályvezető arról, hogy a nyomozást elrendelték.

Biztos, ami biztos alapon megkérdeztük a NAV sajtóosztályát, indult-e nyomozás Bartus László feljelentése alapján a Németh Sándor és/vagy a Hit Gyülekeze és/vagy ismeretlen tettes ellen. Nemrég megérkezett a válasz: „a NAV folyamatban lévő adóigazgatási és büntetőeljárások konkrét részleteit, konkrét személyekre, gazdasági szereplőkre vonatkozó információkat nem hozhat nyilvánosságra.”

A válasz világos: van eljárás, hiszen ha nem lenne, akkor azt válaszolták volna, hogy nincs.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.