Átlátszó: Szijjártó Péter az Adrián, luxusjachton üdült, miközben saját oldala szerint egy irodából tárgyalt

Átlátszó: Szijjártó Péter az Adrián, luxusjachton üdült, miközben saját oldala szerint egy irodából tárgyalt

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalának bejegyzései és illusztrációként használt képei szerint az elmúlt napokban irodai környezetben mobiltelefonozott, és vasárnap is „telefonon beszélt” a fehérorosz válságról „Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával”, az Átlátszó.hu Horvátországban, egy luxusjachton találta a külügyminisztert. A portál a tárcavezetőről, a luxusjachtról és a fotóriporter nyomába eredő jetskis emberekről fotókat is készített.

A portál azt írja, hogy Szijjártó augusztus 16-án, vasárnap azon a Szíjj László máltai offshore cége tulajdonában álló Lady MRD nevű luxusjachton időzött, amelyet a Nemzeti Együttműködés Rendszerében otthonosan mozgó személyek többször használtak az elmúlt években. A portál fotóriportere a jacht nyomára Tengerfehérvártól (Biograd Na Moru) 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra akadt.

A cikk szerint a Lady MRD augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében tartózkodott, innen 12-én a közeli Spliti öbölbe ment, majd a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül az OE-LEM magángép megérkezett Splitbe. Emlékeztetnek arra, hogy az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgépet korábban Orbán Viktor miniszterelnök is használta.

A Lady MRD luxusjacht Fotó: Németh Dániel Átlátszó.hu

A luxusjachtot bérelt gumicsónakban megközelítő fotóriporter szerint a feltűnése szemmel láthatóan váratlanul érte Szijjártó Pétert. 5-10 perc telt el, mire vízre rakták a legénység két tagját egy jetskivel, hogy megtudják, ki és milyen célból készített felvételeket a hajóról és az utasokról. Negyed óra múltán pedig kikapcsolták a jachton a tengeri navigáció legfontosabb eszközét, az AIS-t, így a jacht eltűnt a térképről.

Jetski a luxusjachtról Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök a nyár folyamán többször is hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt idén „Több Balaton, kevesebb Adria” jelszó az érvényes. Horvátországban több napja emelkedik az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Emiatt Ausztria korlátozásokat is elrendelt a Horvátországból visszatérő osztrák turisták számára, és koronavírus-tesztre kötelezik a hazatérőket. Magyarországon Horvátország a zöld országok között szerepel, vagyis karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza az adriai tenger partjáról a magyar turisták.

Reagált Menczer Tamás államtitkár

„Igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik” – reagált a hírre Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Azt írta, hogy Szijjártó számos külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, foglalkozott a beruházás-ösztönzési támogatásokkal, velem pedig a nemzetközi sporteseményekre vonatkozó – koronavírussal kapcsolatos – szabályokat dolgozta ki. „A külügyminiszter általános munkatempóját még az ellenfelei is elismerik, a szabadsága sem telik munka nélkül” – fogalmazott. Hozzátette, a képmutatás csúcsa, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről és sérthetetlenségéről beszélnek, leselkednek, és fényképeket készítenek egy, a családja körében lévő emberről.