Orbán Viktor megszólalt a fehérorosz helyzetről

Orbán Viktor megszólalt a fehérorosz helyzetről

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján, amelyet a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcs előtt tartottak 2020. augusztus 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök a szerda délelőtti V4-egyeztetésen ismét kiállt a Fehéroroszország ügyében képviselt lengyel álláspont mellett – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a tanácskozások után az MTI-vel.

A rövid tájékoztatás szerint a magyar miniszterelnök világossá tette, hogy Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van; a Lengyelország által képviselt álláspontot a V4-partnerek mindegyike, így Magyarország is a leghatározottabban támogatja. Az Európai Tanács rendkívüli videokonferenciáján Orbán Viktor arra szólított fel, hogy a fehérorosz válság után kialakult helyzetben az Európai Unió mielőbb készítsen valódi, átfogó geostratégiai tervet, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell.

Orbán Viktor most szólalt meg először az augusztus 9-i belarusz elnökválasztásról, illetve azt követő tüntetésekről. Eddig Szijjártó Péter külügyminiszter posztolt róla, de szintén csak annyit közölt, hogy a lengyel álláspontot képviselik.

Sem a miniszterelnök, sem minisztere nem beszélt arról, hogy pontosan mi is az a lengyel álláspont, amit képviselnek. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt mindenesetre az, aki már korábban sürgette az uniós csúcs összehívását. Később azt is közölte, hogy Lengyelország „teljes mértékben támogatja” a fehéroroszokat egyrészt a hazájuk szabadságát célzó törekvésekben, másrészt „a lengyelországi hétköznapi életükben”.