Rozmaringos, burgonyás idén az év innovatív kenyere

Rozmaringos, burgonyás idén az év innovatív kenyere

A rozmaringos, burgonyás kenyér

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első ránézésre úgy tűnik, a mindössze néhány négyzetméteres eladótérből és a mögötte található kis raktárból áll a solymári Hel pékség. Amikor azonban beljebb invitálnak – hogy a Magyar Pékszövetség szokásos versenyén Az Év Innovatív Kenyere címet elnyert vállalkozás tulajdonosa és vezetője, Szász Krisztián segítségével bemutassák a díjnyertes kenyeret –, kiderül, hogy az igencsak távol lévő szomszédos utcáig húzódik a pékség épülete.

A beszélgetés során fény derül arra is, hogy bár a tulajdonos évtizedek óta másodgenerációs vállalkozóként vezeti az apósa, László Ádám által 1979-ben alapított László pékséget, a 2010-ben alapított Hel pékséget csak idén márciusban vásárolták meg a szakmában nagy újítóként ismert Hantos Lászlótól, miután ő nyugdíjba vonult. – Amíg a László pékség három budapesti telephelyén hagyományos, kézműves technológiával dolgozunk, addig a Hel korszerű gyártóeszközökkel felszerelt. Díjnyertes termékünk, a rozmaringos burgonyás kenyér megalkotásakor ezt a két technológiát ötvöztük – magyarázza Szász Krisztián. – Külön köszönet illeti Gulyás Gábor munkatársamat, akinek szaktudása és lelkes munkája nélkül nehezen születhetett volna meg a kitüntetett cipó.

Elárulta, hogy az apósa által megálmodott, legalább harmincéves receptet gondolták újra, turbózták fel. A sikert nemcsak annak tudják be, hogy a rozmaring különleges ízt és illatot ad a kenyérnek, hanem az a speciális gyártási technológiának is köszönhető. – A kiírásban az szerepelt, hogy csak természetes, valamint csak magyar alapanyagokat lehet felhasználni. Az innovációt elsősorban a fűszerek és gyógynövények hozzáadásától várta a zsűri. A mi kenyerünk, az eredmény ismeretében már bátran elmondhatom, mindhárom feltételnek jól megfelelt. Csupán vizet, lisztet, kovászt, főtt burgonyát és friss rozmaringot használtunk – emeli ki a gyártás titkait Szász Krisztián.

– Mindent a lehető legtermészetesebb formájában. Helyben hámozzuk és főzzük a burgonyát, a friss rozmaring leveleket pedig apróra vágva adjuk az alapanyagokhoz. Fontos, hogy ne sajnáljuk az időt. A rozmaringos kenyeret 48 óra alatt készítjük el, a kovászt több lépcsőben adjuk a többi hozzávalóhoz. A természetes összetevőknek, valamint a munka- és időigényes gyártásnak, a szokásosnál több víz hozzáadásának köszönhető, hogy kívül ropogós, belül egyenletesen, de nem nagyon lyukacsos, homogén, enyhén puha és szaftos a kenyér, amely nem morzsálódik, és hosszú ideig megtartja minőségét. – Olyan, mint amilyet nagyanyáink készítettek otthon, a kemencében. Amikor pedig felvágják, igen erőteljesen érvényesül a rozmaring illata, és különleges az íze – magyarázza a lényeget Szász Krisztián.

A szakember arról is beszélt, hogy azért szerencsés e fűszer alkalmazása, mert kiváló íze és illata mellett gyógynövény is. Ezért, mielőtt belevágtak az „alkotásba”, részletekbe menően tanulmányozták, hogyan befolyásolja a rozmaring az emberi szervezet működését, a vérnyomást, az emésztést, a vércukorszintet. – Ha valaki rendszeresen fogyasztja ezt a kenyeret, érezheti annak jótékony hatását – emeli ki.

Ez volt egyébként az első verseny, amelyen részt vettek. Az első fordulón a zsűri a nevezett mintegy ötven kenyér közül íz, illat, héj, külalak és összetevők alapján kiválasztotta a legjobb húsz–huszonötöt, majd a másodikban nyolcra szűkítették a mezőnyt. Végül a harmadik körben döntöttek a győztesről, illetve a helyezettekről.

– Már az is elégedettséggel töltött el bennünket, hogy bekerültünk a második fordulóba, de az igazi öröm az volt, amikor kiderült, mehetünk az eredményhirdetésre az Országházba. Nagy volt ugyan a titkolózás, július 30-án azonban már örülhettünk: akkor közölték velünk, hogy dolgunk lesz augusztus 4-én a Parlamentben a díjátadón, mert a mi kenyerünk lett az első az innovatív kenyerek versenyében – jelentette ki Szász Krisztián.

– Bár már az eredményhirdetés után sok vásárló kereste boltjainkban a rozmaringos kenyeret, a Szent István-naphoz kötődő verseny szabályzata szerint csak augusztus 19-étől lehet forgalmazni. Ebben az évben a koronavírus-fertőzés miatt ugyan elmarad a hagyományos Magyar Ízek Utcája rendezvény, ahol a nagyközönség találkozhatott volna a nyertes és díjazott termékekkel. Az ünnep előtti napon azonban már hozzá lehet jutni a rozmaringos kenyérhez nyolc üzletünkben és kereskedelmi partnereinknél – árulta el a pékség tulajdonosa.

Ez a cikk a Magyar Hang 2020/34. számában jelenik meg augusztus 21-én.