Erdélyi a nálunk dolgozó külföldi orvosok hetven százaléka

Erdélyi a nálunk dolgozó külföldi orvosok hetven százaléka

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2674 olyan orvos dolgozik Magyarországon, aki nem itthon diplomázott – ez derül ki a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataiból. Azt is lehet tudni, hogy hetven százalékuk romániai egyetemen szerezte az oklevelét.

A Maszol romániai magyar portál írt a „fehérköpenyes exodusról” egy cikkben, azt állítva: Franciaország és Németország vonzza a legtöbb romániai egészségügyi szakembert, csaknem 9 ezren dolgoznak közülük az EU két vezető államában. Tavaly körülbelül 1 500 orvos igényelte az illetékes hatóságtól a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratokat, magyarán ennyien mentek külföldre a keleti szomszédunktól. Egy évvel korábban ennél is többen, 1 600-an tettek így.

Az OECD adatai szerint a legtöbb, Romániában szakképesítést szerzett orvos Franciaországban dolgozik, 2018-ban ők közel 4 800-an voltak. Ez azt jelenti, hogy a Franciaországban praktizáló külföldi orvosok közül szinte minden ötödik romániai egyetemen szerezte a diplomáját. Németországban 4 ezer a Romániából érkezett aktív orvosok száma, ők a külföldi szakembergárda 8,8 százalékát teszik ki.

A harmadik legnépesebb romániai orvoskolónia Magyarországon található, és 1 900 főt számlál. Ennek elsöprő többségét a lap szerint minden bizonnyal a Marosvásárhelyen tanult erdélyi magyar orvosok alkotják. 

Romániába is érkeznek egyébként külföldi orvosok (a 60 ezerből 850 tanult külföldön), a legtöbben a Moldvai Köztársaságból, s viszonylag sokan különböző arab országokból is. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a rendszerváltás óta hány Romániában végzett orvos távozott külföldre, a becslések 10 ezer és 40 ezer fő között ingadoznak.

Arról már többször volt szó a hazai sajtóban is, hogy az áttelepedett erdélyi orvosok nélkül már rég összeomlott volna a magyar egészségügy – a nyolcvanas évek közepétől legalább ötezer Erdélyben – jellemzően Marosvásárhelyen – végzett orvos telepedett át, kitöltve a nyugatra távozó magyarországi szakemberek okozta űrt. Az erdélyi doktorok jelentős része azóta nyugdíjba ment, de az OECD-statisztika szerint még mindig sokan praktizálnak közülük.

Idén februárban arról is írtunk, hogy miközben az alkoholizmus nagy probléma Székelyföldön, a magyar állam egy sörgyárat támogat milliárdokkal. Erdély magyarlakta részén sokan halnak meg az orvosi ellátás hiányosságai miatt, de hiába készült szakmai javaslat egy modern kórházra, melyet anyaországi támogatással építenének meg, arra nem jutott pénz.