Ketten indulnak az LMP férfi társelnöki posztjáért, Ungár Péter is vezető szerepet vállalna

Ketten indulnak az LMP férfi társelnöki posztjáért, Ungár Péter is vezető szerepet vállalna

Kendernay János (k), Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most vasárnap tartja tisztújító, immár 50. kongresszusát az LMP. Míg a női társelnökségért információink szerint csak a jelenleg is a posztot betöltő Schmuck Erzsébet indul, addig a férfi társelnöki pozícióra két jelentkező is akad. Az egyik Kendernay János, az LMP egyik jelenlegi vezetője, míg a másik Kanász-Nagy Máté, a párt mostani országos elnökségének titkára. Na de milyen irányba vinnék a pártot a versenytársak? A Magyar Hang az érintetteket kérdezte.

Miért akarnak társelnökök lenni?

– Szeretném, ha kormányzóképes erő válna az LMP-ből, egy olyan párt, amelyik nemcsak hirdeti a zöld fordulatot, de kész ezért cselekedni is, döntéseket hozni, a választópolgárok igényét szolgálni – indokolta újraindulását Kendernay János a Magyar Hangnak, akit tavaly választottak a párt társelnökévé. Hozzátette: bízik abban, hogy ahhoz személyes attitűdje, sikerei is hozzásegítik, hogy erős zöld pártot építsen. Utóbbiak között említette, hogy tudja mik az LMP erősségei és gyengeségei, és volt szerepe abban, hogy a pártot zöld irányba sikerült stabilizálni politikailag, pénzügyileg, szervezetileg. Mint elmondta, számára óriási kihívás volt, hogy úgy lett társelnök, hogy korábban nem volt más közéleti tisztsége, és szerinte egy év alatt ennek ellenére is sikerült láthatóvá tennie magát: jegyzik, figyelik, felismerik őt, ami azért is jó, mert így a párt is plusz egy arccal tudott erősödni.

– Most látom úgy, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy sikerre vezessem a pártot – erről beszélt Kanász-Nagy Máté a Magyar Hangnak hangsúlyozva, tíz éve van az LMP-ben, a párt egyik saját nevelésű politikusa. Szerinte „nagyon jó csapat körvonalazódik az elnökségben”, ami alatt azt érti, örülne, ha Schmuck Erzsébet maradna a női társelnök, és annak, ha Ungár Péter is bejutna az elnökségbe. Így szerinte ők – a Keresztes László Lóránt vezette parlamenti LMP-s frakcióval közösen – „ütőképesen” tudnának működni.

Arra pedig, hogy megígéri-e az újpestieknek, hogy az esetleges társelnökségi szerep nem megy majd a kerületi alpolgármesteri feladatai rovására, úgy fogalmazott: eleve csak bizonyos garanciák megléte miatt döntött úgy, hogy indul a társelnökségért, ilyen például az hogy, együttműködő csapat áll mellette mind az LMP-ben, mind Újpesten. Egyébként szerinte a két szerep egymást is erősítheti, például hitelesebbé teheti őket, hogy nemcsak beszélnek bizonyos intézkedésekről, hanem helyben meg is valósíthatják. Ilyen intézkedésként például azt említette, hogy Újpesten 31 lakásos bérházat építenek.

Miért áll még mindig rosszul az LMP?

Kanász-Nagy kérdésünkre, hogy eddig is jelen volt az elnökségben titkárként – amely a pártban gyakorlatilag egyfajta ügyvezetői szerepet jelent –, a párt mégis rosszul áll a közvélemény-kutatások szerint, úgy fogalmazott: új lendületet, fiatalságot, erőt akar adni a pártnak ősztől, ugyanis bár titkárként is jól érezte magát, de szeretné a pártot képviselni a választók felé, és ebben társelnökként tudna előre lépni.

Kendernay a felvetésre, hogy az LMP a közvélemény-kutatások szerint továbbra is alig mérhető, arról beszélt: a párt támogatottsága a 2018-as választásokat követően valóban mélyrepülésbe kezdett, ám ezt szép lassan sikerült növelni 3-5 százalékra 2020 elejére, ám a járványt követően a számaik ismét csökkentek, hiszen a koronavírus-járvány alatt a pártok alig voltak láthatóak.

Min kell változtatni?

Kérdésünkre Kendernay arról beszélt, növelniük kell a parlamenten kívüli láthatóságukat, mert bármennyire is szorgalmasan dolgoznak a pártok – beleértve az LMP frakcióját is – ez nem elég, jelen kell lenni az utcákon is.

Kanász-Nagy szerint sok mindent kell helyre tenni a párt háza táján. Például bár nagyon jó, hogy a zöld irány markáns képviseletébe fogtak az utóbbi időben, de ehhez eddig egy széttartó kommunikáció társult. Emellett nagyobb hangsúlyt kell fektetniük konkrét ügyek képviseletére, például úgy, ahogyan Ungár Péter teszi azt a szociális dolgozók helyzete kapcsán.

Kell-e még egyáltalán az LMP?

És hogy miért kell még egyáltalán LMP, mikor az ellenzéki oldal már láthatóan felkarolta a zöld ügyeket? Kanász-nagy szerint azért, mert ha zöld politikáról beszélünk, akkor a társadalom, a gazdaság és a környezeti szempontok egyszerre kell, hogy megjelenjenek, ám ezt a fajta háromdimenziós megközelítést csak az LMP képviseli.

Ami Kendernay Jánost illeti, szerinte a zöld ügyeket az LMP tudja hitelesen képviselni, de örül, hogy a témát a többi ellenzéki párt is felkarolta, mert egy 2022-es győzelem esetén könnyű lesz megvalósítani a zöld kormányzást az LMP támogatásával. Hogy ő maga egy vagy több lista párti-e az országgyűlési választáson, arra azt mondta: „NER-rendszer buktató"-párti, ő tartalmi, nem érzelmi alapon képzeli a listákat, vagyis akár egyet, kettőt vagy hármat is el tudna képzelni.

Kanász-Nagy egyébként az ellenzéki együttműködés kapcsán arról beszélt: számára személyesen a két, legfeljebb három listás indulás lenne a legszimpatikusabb, hogy határvonalat lehessen húzni a 2010 előtti és utáni ellenzéki tömbök között. Így – megjegyezve, hogy szerinte sincs szükség két zöld pártra – az LMP legszorosabb szövetségesének a szintén zöld Párbeszédet tartja, akiket szorosan a Momentum, majd a Jobbik követ. Ettől függetlenül természetesen együtt szeretne működni az MSZP-vel és a DK-val is.

Hogyan jönne képbe Ungár Péter a társelnökök mellett?
Ungár Péter a Magyar Hang kérdésére elmondta, ő maga is indul a párt tisztújításán, megpályázza az LMP országos elnökségének titkári posztját, amely gyakorlatilag egy ügyvezetői szerepnek felel meg, jelenleg ezt tölti be Kanász-Nagy is. Hogy miért indul, arra úgy válaszolt: a 2018-as kampányban, illetve az azt megelőző időszakban ő a párt politikai, szervezési munkájában vett részt, abban van tapasztalata és szerinte most arra van a legnagyobb szüksége az LMP-nek. Azt ő is hangsúlyozta: jól tud együtt dolgozni Schmuck Erzsébettel és Kanász-Nagy Mátéval. Arra pedig, hogy Kanász-Nagy miért lenne jobb társelnök Kendernaynál, nem kívánt válaszolni, ugyanis ezt belső fórumokn kívánja megosztani. Ugyanakkor ha úgy alakul, hogy Kendernay marad a társelnök, vele is együtt fog tudni dolgozni, ahogy eddig is.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után, szerdán derült ki, mégis akad majd kihívója Schmuck Erzsébetnek: a Heves megyei Fábián Krisztina is indul a női társelnöki posztért, aki jelenleg is tagja a párt országos elnökségének.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.