Miért nem hajlandó a DK részt venni a Tranziton?

Miért nem hajlandó a DK részt venni a Tranziton?

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára Brüsszelben 2019. május 29-én (Fotó: Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan több ellenzéki párt – az MSZP, a Jobbik és a Momentum – politikusa is elmegy a Fidesz-közeli Tranzit-fesztiválra vitatkozni kormánypárti politikusokkal, de DK-s, LMP-s és párbeszédes politikusok nem szerepelnek a meghívottak között. Hogy miért? A Magyar Hang utána járt.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, egyben a fesztivál szervezőbizottságának tagja arról beszélt a Magyar Hang kérdésére: a legaktuálisabb témákhoz igyekeztek előadót választani, így például külügyi kérdésekben azért Mesterházy Attila a vendég, mert ő a parlament külügyi bizottságának az alelnöke. Egyébként hívták a Demokratikus Koalíciót, de ők nem kívántak élni a lehetőséggel, holott korábban Niedermüller Péter, még EP-képviselőként részt vett a Tranziton pár éve. Idén egyébként szintén egy EP-képviselőt hívtak volna, méghozzá Dobrev Klárát.

A DK Sajtóirodája a Magyar Hang kérdésére megerősítették: nem vennének részt a rendezvényen. Kifogásaik közt szerepel, hogy – túl azon, hogy a fesztivál szervezője egy Fidesz-közeli alapítvány, amely nemrég a közvagyonból is gazdagodott egy budapesti ingatlan képében –, az idei Tranzit Fesztiválra a szabad sajtót – vagy legalábbis annak egy részét – sem engedik be a szervezők a 444.hu beszámolója szerint. – Számunkra elfogadhatatlan, ha egy nyilvános rendezvényen csak a kormány propagandistái vehetnek részt, míg a szabad sajtót kizárják, így sem ellenzékiként, sem demokrataként nem vagyunk hajlandóak egy ilyen rendezvényen részt venni – jelezték.

A 444 korábban arról írt, hiába szerettek volna regisztrálni az augusztus 27-től 30-ig tartó tihanyi rendezvényre, azt a választ kapták, hogy az nem sajtónyilvános, holott a lap szerint a korábbi években a kormánypárti médiumok tudósítói megfordultak ott.

A jelenlegi program alapján a szocialistáktól Ujhelyi István EP-képviselő és Tóth Bertalan pártelnök megy vitatkozni kormánypárti politikusokkal, a Momentumtól Hajnal Miklós elnökségi tag és Donáth Anna EP-képviselő, míg a Jobbiktól Z. Kárpát Dániel alelnök fogja képviselni a pártot. Ugyan korábban felmerült, hogy Fekete-Győr András is menne vitatkozni a rendezvényre, ugyanis őt is hívták, ám nem tudta ezt vállalni, miután szabadságon van. A rendezvényen egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is fel fog szólalni pénteken.