„Törvényellenes” – kiakadt a szakszervezet Szijjártó szavain

„Törvényellenes” – kiakadt a szakszervezet Szijjártó szavain

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a 471. számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti, négysávosított szakaszának átadásán 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Volt még egy nagyon fontos varázskifejezés: home office és az erre vonatkozó törekvés. Ezt sem engedélyeztem, és nem fogom engedélyezni a jövőben sem. Azt kértem a helyettes államtitkároktól és a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítményét és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik. Érdekes módon egyetlen egy név felírására sem került sor ezekre a listákra” – ezt mondta Szijjártó Péter a keddi nagyköveti értekezleten a járványhelyzet kapcsán. A beszédet a 444.hu vette észre.

„Senkit sem küldtünk home office-ba, a főosztályvezetők és a helyettes államtitkárok jó helyzetfelismeréssel azt gondolták, hogy mindenkinek a munkájára szükség van a nehéz időszakban is és a helyszínen is. Tehát ezért azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztriumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem. Külpolitikát csinálni felelősség, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozni különleges felelősség, amely nem csak a jó időkben, hanem a rossz időkben is feladataokat jelent. És aki ezt nem válallja, annak nyitva állnak az épület ajtói, természetesen a kifele irányban is.”

„Azt gondolom, hogy Magyarországon demokrácia van, ezért az Alaptörvény rögzíti a szervezkedés jogát. Éppen emiatt egy első számú minisztériumi vezető csak törvényellenesen tud megfogalmazni ilyen szavakat. Az ő dolga viszont a törvények betartása és a jogok biztosítása” – reagált a Mérce kérdésére Szijjártó Péter szavaira Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke. Hozzátette: szomorú lenne, ha ez lenne az általános gyakorlat, ők pedig ezt visszautasítják.

Az érdekképviseleti vezető az általuk szeptember elejére meghirdetett háromnapos önkormányzati sztrájkról tartott sajtótájékoztatót, ott értesült a keddi nagyköveti értekezleten elhangzottakra.

A 444 emlékeztet rá, hogy még márciusban az Index írt arról, hogy a közigazgatásban dolgozók több szakszervezete közös nyilatkozatban fordult Orbán Viktorhoz a koronavírus-járvány miatti munkavégzéssel kapcsolatban. Arra kérték a miniszterelnököt, hogy „a közszféra munkaadójaként a kormány mutasson példát azzal, hogy méltányosan jár el a munkavállalóival és az otthoni munkavégzést támogatja és elősegíti”. Külön kérték, hogy legyenek tekintettel a kisgyermeket nevelő, krónikus betegségben szenvedő, valamint a hatvan év feletti kollégákra.