Kunetz Zsombor: Az egészségügyi átalakítást nem lehet titokban végrehajtani, mint a Csendes-óceán átúszását

Kunetz Zsombor: Az egészségügyi átalakítást nem lehet titokban végrehajtani, mint a Csendes-óceán átúszását

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mit tartalmaz a Boston Consulting Group Kft. által készített tanulmány? - kérdezte a témában illetékes belügyminisztert Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő. Pintér Sándor nevében Kontrát Károly, Belügyminisztérium államtitkára válaszolt az ellenzéki képviselő írásbeli kérdésére. Ennek értelmében a tanácsadó cég által kidolgozott – „Stratégiai és komplex átalakítási tervek kidolgozása az egészségügyi ágazatban” címet viselő – dokumentumok „a kormány számára készített olyan döntés-előkészítő adatokat tartalmazó iratok, amelyek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak – derül ki a válaszból.

Az ügy előzményéről lapunk is írt: a kormány nemrég megrendelt egy vizsgálati anyagot a magyar egészségügy lehetséges átalakításáról a nemzetközileg elismert és független Boston Consulting Grouptól (BCG). A kontraktus május 18-án lépett hatályba, a nettó 278 millió forintba kerülő tanulmány elkészítésének határideje pedig augusztus 7-e volt. Ki tudja, mi lehetett benne, hogy tíz évre kellett titkosítani, mindenesetre lapunk információi szerint a tanulmány az alapellátástól kezdve a járó- és fekvőbeteg-ellátáson át az egyéb ellátásokig bezárólag a teljes egészségügyi vertikumot elemezte, ezenkívül foglalkozott az egészségügyi humán erőforrás helyzetével, problémáival, a bérezéssel, illetve az ágazat finanszírozásával is. Külön pozitívum volt, hogy a munkába ezúttal bevonták az egészségügyi szakmát is: Pintér Sándor a nyár elején több egyeztetést folytatott az ágazati szervezetek képviselőivel, így Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével, illetve Ficzere Andreával, a Magyar Kórházszövetség elnökével. Azt is tudni lehetett még, hogy az orvoskamara új vezetésének legfőbb célkitűzése a bérek rendezése és az ágazatot évtizedek óta mérgező hálapénzrendszer megszüntetése. Úgy tűnik tehát, hogy a koncepció elkészült, de a tartalmát eddig sem ismerhettük meg, és mint a válaszból kiderül, tíz évig nem is fogjuk ismertetni. 

Kérdés persze, hogy ez mennyire hasonlított ugyanezen tanácsadók Szlovákiának készített, kórház-bezárásokra építő javaslatcsomagjához. A szlovák egészségügyi reformkísérlet elbukott, mert az utolsó pillanatban a politika kitáncolt mögüle. Ugyanakkor a BCG javaslataira épülő egészségügyi átalakítás terve Szlovákiában nyilvános volt, még az ellenzéki pártok is felsorakoztak mögötte a folyamat kezdetén.

https://www.facebook.com/zskunetz/posts/3149449055110085?__xts__[0]=68.ARBRaiuw_WgDvfzzDUc8PbnclgoFESuGj7HBTJ4fSK5anO_AEuP1cWcNM0RLFc6Dfzfg1u5UsKf3fTMrS-aqSnSCaiYkqzQ7y63duaANyXy1vZL_cQ1a7dNn0A230BbNuQ2SRJ6ZQAc2hwzlNPyO6MSQB1R1PXFbap_SmKUaCUk_HQTvu_gCqNBzyt_lRZfyxQXPXskB3c7QgiSJM_sDDFRLSZ4W9Bf5k-sxcS2zqA8X9rsveJYbi2_nYkbXkVua6Rl1nTTCYaGeQal1fzFAoaxj7SY9i9lNsxoR2ln_aq034D2kqFk2lAsNYr2kr8vE8RgfkKUZcCJSH4knwgvXmijQBObH1Q0j-jICLXD7RYJqjPSeZdLmhW3QGDhhAlLa_-LYDQqo6JqPn2n92oerJqPftWSB1EHBip4OawbBp0kJa9DBQslJ17LsZ5noMvQ3MSaETKgHQ2V7XKQHU_L2gmwdfgrJcUxkrLraNDAvLMfXq0QCQTNQQoee&__tn__=-R

Kunetz Zsombor orvos és egészségügyi szakértő külön Facebook-bejegyzést szentelt a témának, amelyben csalódottan konstatálja, hogy szinte titokban készült a koncepció, a kormány nem verte nagydobra, ráadásul „a most elkészült tanulmány sorsa ismeretlen, valószínűleg mindörökre fiókban marad, ugyanis az egészségügyi átalakítást nem lehet titokban végrehajtani, mint a Csendes-óceán átúszását. Pont annyira lesz sikeres.”

Mint hozzáteszi, „az egészségügy egy olyan darázsfészek, amely alkalmas kormánybuktatásra is, emlékezzenek csak bátran a 300 forintos vizitdíjra”. Azaz „nem lehet nekilátni egy átszervezésnek úgy, hogy arról az abban résztvevők erről nem tudnak, ebben nem partnerek”. Így igencsak valószínűnek tartja a szakértő, hogy 352 millió forintot megint csak kidobtak az ablakon, holott „ebből néhány kórterem kifestődhetett volna”.

– A pénznél azonban sokkal fájóbbnak tűnik, hogy minden ilyen sikertelen nekirugaszkodással – még akkor is, ha ez csak látszatpékség már előreláthatólag is – a következő, akár komolyabb szándék, reformterv sikertelenségét is megágyazzák – zárja posztját az orvos.

A titkosított tanulmány kapcsán közérdekűadat-igényléssel fordult a Belügyminisztériumhoz Újhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Az MSZP európai politikusa kész akár kiperelni a dokumentumot a kormánytól. Mint emlékeztetett, az Orbán-kormány 352 millió forintért rendelt átfogó elemzést a magyar egészségügy lehetséges reformjáról egy neves nemzetközi tanácsadócégtől, az elkészült dokumentumot azonban az MSZP egyelőre hiába akarja megismerni, mert tíz évre titkosították. Ujhelyi álláspontja szerint a magyar embereknek joguk van megismerni, hogy az adóforintjaikból finanszírozott elemzés milyen megállapításokat tett az egészségügyi rendszer hibáit illetően.

Ujhelyi online sajtótájékoztatóján arra is kitért: azt várja a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a közpénzből rendelt egészségügyi tanulmányt, annak tartalmát ismertesse az Országgyűlés szakbizottságával és az érintett EP-képviselőkkel, indítson róla átfogó szakmai vitát az érintett egészségügyi szervezetekkel és mielőbb végezze el az Európai Parlament által is szorgalmazott stressz-tesztet az ágazatban.