Szakszervezet: Megosztó lehet a tanárok 500 ezer forintos támogatása

Szakszervezet: Megosztó lehet a tanárok 500 ezer forintos támogatása

Képünk illusztráció. Digitális távoktatás koronavírus-járvány idején (Fotó MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány az egyik kezével oszt, a másikkal megoszt – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) annak kapcsán, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdai Facebook-videójában bejelentette: a kormány úgy döntött, hogy bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásban részesül 400 hátrányos helyzetű településen dolgozó 10 500 pedagógus és oktatást segítő kolléga.

Kásler Miklós a videóban elmondta: a nyár azzal telt el, hogy a koronavírus miatti esetleges lemaradásokat próbálták pótolni a hátrányos helyzetű települések iskoláiban a pedagógusok, és ez így lesz a következő időszakban is – ezt a munkát ismeri el kormány.

A Pedagógusok Szakszervezete üdvözli, hogy a kormány most beismerte: a tavaszi, tantermen kívüli oktatásból sok hátrányos helyzetű településen élő tanuló kimaradt. Az ő felzárkóztatásukat szeptembertől végző pedagógusok, és a munkájukat közvetlenül segítő dolgozók pluszmunkáját szerintük is el kell ismerni.

A miniszter bejelentése szerint 400 hátrányos helyzetű településen lévő intézményben dolgozó kap egyszeri bruttó 500 ezer forintot. A PSZ a Klebelsberg Központtól kapott információja szerint egy korábbi kormányrendeletben szabályozták, mely települések tartoznak a kedvezményezettek közé. A PSZ szeretné tudni, hogy a kormányrendelet listáján nem szereplő településeken dolgozó, de ugyanezt a felzárkóztatást elvégző pedagógus és az ő segítője kap-e ilyen juttatást.

„Kérjük a kormányt, teremtse meg annak feltételeit, hogy a miniszter bejelentése ne okozzon újabb feszültséget a pedagógustársadalmon belül” – írták.

„A PSZ idén januárban vitairatot készített – ezt eljuttatta a kormánynak is – az oktatás leginkább égető kérdéseiről, a bérek emelésének szükségességéről. Ebben egyebek között leírtuk, hogy azoknak a pedagógusoknak az alapbérét, akik olyan osztályban dolgoznak, ahol a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű stb. tanulók száma 25%-nál magasabb, 25-50%-kal meg kell emelni. A kormány erre hivatalosan azóta sem reagált” – írja a szakszervezet.

Azt is hozzátették: ismét felhívják a kormány figyelmét, hogy a PSZ hosszú évek óta valódi béremelést sürget minden oktatásban dolgozónak. „Néhány év múlva – a nyugdíjba vonulók nagy száma miatt – nem lesz, aki tanítsa a jövő nemzedékét, hiszen a fiataloknak ez a pálya a megbecsültség hiánya miatt sem elég vonzó” – áll a közleményben.