HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kormány megvonja a többlettámogatást Iványi Gáborék iskoláitól

Szerző: | 2020. augusztus 29., 21:04 | Belföld

Iványi Gábor (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az új tanévtől csökkenti, majd teljesen megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) iskoláitól – írja a 444.hu. A MET több óvodát, általános iskolát és középiskolát tart fenn Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben.

Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője az egyház csütörtöki hírlevelében azt írta, a döntés azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”.

Iványi levele szerint a minisztériumban azt is nehezményezték, hogy a MET intézményei alacsony arányban küldték vissza az Oktatási Hivatalnak „a nem kötelező családi háttér index felméréseket”, ezért „nem tudják mérni illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel”.


HIRDETÉS
https://hang.hu/belfold/2018/10/28/ivanyi-gabor-rank-fog-dolni-ez-az-orszag/

A 444 az ügy kapcsán megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amely azt írta, hogy az augusztus 5-i egyeztetés alapján a többlettámogatás felét, 95 millió forintot adják oda a MET-nek erre a tanévre. A csökkentést azzal indokolták, hogy „az adható támogatásokból a tárca egyes forrásokat a járványügyi védekezésre fordított, a csökkentés más kedvezményezettek esetén is megvalósult”. Majd hozzátették, hogy ez az 50 százalék is csak egy tanévre szól.

Iványi azzal érvelt, hogy több száz gyerek végezte el náluk a nyolc osztályt, sokan érettségiztek vagy szereztek szakmát, és „miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában) miért ne lenne egyfajta jó megtérülés”.

Iványi szerint az államtitkár felvetette, hogy ha a működtetés nem megoldható, készek állami fenntartásba venni az intézményeket.

A 444 emlékeztet, hogy a MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést. 

Iványi most már csak a csodában bízik: „Az elmúlt években számtalan példa volt arra, hogy már az utolsókat rúgtuk, és az utolsó pillanatban támadt valami segítség. Csak a hitemmel mondom, hogy szerintem fogunk tudni működni. De hogy miből, azt nem tudom megmondani.”

Címkék: alkotmánybíróság, egyházügyi törvény, Emmi, Iványi Gábor, Magyar Evangéliumi Testvérközösség, támogatás


HIRDETÉS
Távozik az Index főszerkesztője

Távozik az Index főszerkesztője

Az Indamedia visszavásárolja a Magyar Fejlődésért Alapítványtól a hírportál részvényeit, így a jövőben az újság az Indamedia-csoport tagjaként folytatja működését.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest