Kunetz Zsombor: Egészségügyi intézményben nagyobb eséllyel fertőződünk meg, mint külföldről jövet-menet

Kunetz Zsombor: Egészségügyi intézményben nagyobb eséllyel fertőződünk meg, mint külföldről jövet-menet

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lockdown, szeptembertől külföldiek nem jöhetnek Magyarországra – ezzel indítja Facebook-posztját Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón bejelentette, hogy szeptember elsejétől Magyarország lezárja a külső határait, külföldi állampolgár Magyarország területére csak indokolt kivételekkel léphet be. Kunetz felidézi, hogy a kormány állítása szerint a vírust külföldről hurcolják be, ám ezt tényekkel eddig nem igazolták, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) annyit közölt, hogy adatai szerint július elsejétől 168 esetben hurcolták be a fertőzést. „Arról szerényen hallgatnak, hogy júniusig 576 esetben bizonyosodott be egészségügyi dolgozók fertőződöttsége. És míg utóbbiakat nem szűrik, előbbieket meg igen, így ez az 576 fő lehet, hogy erősen alábecsült eset” – teszi hozzá. 

Hasonló gondolatokat fejteget a 444.hu-n megjelent véleménycikkében is az orvos-szakértő. Szerinte ismét tanúi lehettünk annak, hogy a gazdasági, politikai cél sokkal előrébb való, mint a vírus elleni védekezés, hiszen ez a határzár nehezen értelmezhető járványügyi intézkedésnek. 

– Politikailag megint ott tartunk, hogy sikerült megtalálni azt a szálat, ami a nagy tömegek esetében jól kommunikálhatóan azt mutatja, miért nem a kormány, miért nem mi vagyunk a felelősek a járvány terjedéséért, hiszen behurcolják azt. S gondolom a jövőben ürgebőrben fog jönni eztán a zöldhatáron át – fogalmaz cikkében. Szerinte a határzár járványügyi szempontból jelenleg azért is értelmetlen, mert nem a behurcolással, hanem a vírus itthoni terjedésével van komoly probléma. „Ezt támasztja alá Hollik István fertőzöttsége is, aki nem járt külföldön, de maszkot rajta még egyetlen ZÁRT helyen vele készült képen sem láttam – ahogyan a kormánytagokon sem – jegyzi meg Kunetz. Újfent felidézi a számokat: az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint 168 ember hozhatta haza külföldről a vírust, de csak júniusig 576 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, amely most éppen a debreceni védőnők között tarol. 

Szerinte ezek a számok arra utalnak, hogy a vírus belső terjedése a számottevően magas, és a gócpontok egészségügyi- és szociális intézményekben vannak. Azaz nem a határokat, hanem ezen intézményeket kellene bezárni, amennyiben ez lehetséges volna, ami persze nem az. A kormány azonban sokat tehetne a helyzet javításáért, először is „ ideje lenne őszinte és tisztességes kommunikációt és adatközlést gyakorolni”.

Szerinte a határzár előtt jöhetnének még azok az intézkedések is, amelyek valóban alkalmasak lennének a járvány terjedésének megállítására. Ilyen a zárt térben nem, vagy nem megfelelően hordott maszk és a megfelelő távolságtartás sokkal szigorúbb ellenőrzése, valamint a kézhigiénia betartása. A kormány azonban nem ezen az úton indult el, és Kunetz attól tart, hogy így az eddigi maszk- oltásellenes és vírustagadó gondolkodás fog megerősödni. Úgy véli, a bevezetni kívánt határzár alig fog bármiféle segítséget adni a járvány leküzdéséhez, ám növelni fogja a munkanélküliséget és a fertőzöttek, így végső soron a halottak számát is.