A Fidesz-frakció nem tud arról, képviselőik luxusjachtoztak volna

A Fidesz-frakció nem tud arról, képviselőik luxusjachtoztak volna

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A minisztériumok és a KDNP titkolják, van-e tudomásuk jachtozó kollégákról. Egyedül a Fidesz válaszolt lapunk megkeresésére.

– Nincs tudomásunk arról, hogy használták volna ezeket az eszközöket, de a képviselőknek nem is feladatuk bejelenteni, hova és hogyan utaznak saját költségükön – így válaszolt a Fidesz-frakció sajtóosztálya a Magyar Hang azon kérdésére, hogy igénybe vették-e parlamenti képviselőik a NER prominensei által több alkalommal használt OE-LEM lajstromjelű Bombardier magángépet, illetve a közpénzeken is gazdagodó Szíjj Lászlóhoz köthető Lady Mrd nevű luxusjachtot.

Nemrég derült ki ugyanis, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Lady Mrd-n nyaralt, de arra nem válaszolt az újságíróknak, miből telt neki erre, ahogyan arra sem volt hajlandó választ adni, hogy egyáltalán fizetett-e érte. Szijjártó Péter az őt faggató újságíróknak csak azt ismételgette, hogy magánügy egy családi nyaralás, ő pedig minden jogszabályt betart.

A tárcavezető egyébként a Fidesz frakció tagja.

Szijjártó útja kapcsán azt is megjegyezte az ügyet feltáró Átlátszó: augusztus 12-én a közeli Spliti öbölbe ment a Lady Mrd, majd a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül az OE-LEM magángép megérkezett Splitbe, vagyis akár még az is előfordulhat, hogy Szijjártó a magángéppel érkezett a luxusjachtos üdüléshez, ám erre a lapnak konkrét bizonyítéka nem volt.

A Magyar Hang így körkérdést intézett a Fidesz-frakció mellett a KDNP-hez, illetve a minisztériumokhoz. Az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

1. Volt-e az önök minisztériumában olyan miniszter, államtitkár, helyettes államtitkár, miniszteri biztos vagy más vezető tisztségviselő, aki igénybe vette utazásához vagy utazásaihoz az OE-LEM lajstromjelű Bombardier magángépet?

– Ha igen, ki, pontosan mikor, milyen úticélhoz vette azt igénybe, és fizetett-e annak igénybe vételéért? Ha pedig fizetett érte, mekkora összeget?

– Amennyiben nem fizetett érte az érintett, akkor ki fizette az utat vagy utakat, és nem tartják-e aggályosnak a minisztériumban, hogy magángépes utazást fogadnak el egyes munkatársaik ajándékként?

2.  Volt-e az önök minisztériumában olyan miniszter, államtitkár, helyettes államtitkár, miniszteri biztos vagy más vezető tisztségviselő, aki igénybe vette a Szíjj László vállalkozóhoz köthető Lady Mrd nevű luxusjachtot?

– Ha igen ki, pontosan mikor, milyen úti célhoz vette azt igénybe, és fizetett-e annak igénybe vételéért? Ha pedig fizetett érte, mekkora összeget?

– Amennyiben nem fizetett érte az érintett, akkor ki fizette az utat vagy utakat, és nem tartják-e aggályosnak a minisztériumban, hogy luxusjachtos hajókázást fogadnak el egyes munkatársaik ajándékként?

Ám hiába tettük fel kérdéseinket kedden, a Fidesz frakciójával ellentétben sem a kereszténydemokraták, sem pedig a tárcák nem válaszoltak cikkünk megjelenéséig.