Döntött a kormány: a bevándorlás még mindig válsághelyzetet okoz

Döntött a kormány: a bevándorlás még mindig válsághelyzetet okoz

Ideiglenes biztonsági határzár a magyar-szerb határon, Bácsalmás közelében 2020. július 16-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb félévvel meghosszabbította a kormány az úgynevezett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A vasárnap délutáni Magyar Közlönyből derült ki, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent rendelet értelmében a válsághelyzet – amelynek ideje idén szeptemberben járt volna le – 2021. március 7-ig lesz hatályban. Indoklást nem fűztek hozzá, egyszerűen csak a dátum változik.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát még 2015-ben alkották meg, amikor bőven voltak Magyarország határainál is külföldiek. Először csak néhány megyére, majd 2016 tavaszától az egész országra kihirdették. Ez azóta folyamatosan érvényben is van.

Annak egyébként meghatározott kritériumai vannak, hogy mikor lehet elrendelni a válsághelyzetet.

Ilyen az, ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma meghaladja:

  • egy hónap átlagában a napi 500 főt
  • két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt
  • egy hét átlagában a napi 800 főt

Emellett van egy kevésbé konkrétabb is megfogalmazás is, a válsághelyzet indoka lehet ugyanis „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása, amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti”.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány hete – még a határvédelmi intézkedések szigorítása előtt – az állami rádióban beszélt a migráció és a koronavírus összefüggéséről. Azt mondta, hogy óvatosnak kell lenni, mert vannak az emberi jogi harcosok – akiket ő libernyákoknak nevez –, viszont abban igazuk van, hogy minden megszólalásnál vigyázni kell az emberek méltóságára. – Ha összekötjük a migrációt és a vírusfertőzést, akkor olyan képzetet is kialakíthatunk, mintha minden migráns egy biológiai bomba lenne – mondta. Ám ez nem így van, hiszen nem minden migráns ilyen, csak néhány, a baj az, hogy nem tudjuk, kik ezek. – Ezért viszont úgy kell tekinteni minden illegálisan belépő migránsra, mint potenciális fertőzőre – fogalmazott.