Jakab Ferenc: Komoly következményekkel járhat, hogy nő a járványtagadók tábora

Jakab Ferenc: Komoly következményekkel járhat, hogy nő a járványtagadók tábora

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez egy biztonsági fülkében a központ laboratóriumában Pécsen 2020. április 18-án. A laboratóriumba Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek minták (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nő a járványtagadók tábora, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél, mint az új koronavírus, komoly következményekkel járhat – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja víruslaborjának vezetője a Növekedés.hu-nak adott interjújában.

Mint mondta, „sokan valóban nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, azt gondolják, feleslegesek az óvintézkedések. Azt, hogy eddig kevés volt a beteg, azt nem a felelős magatartással magyarázzák, inkább azoknak az egyre erősödő hangoknak hisznek, amelyek szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány.”

Hozzátette: elég az is, ha „egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát”.

Az oltásellenességről is beszélt, mint mondta, annak erősödése is akadályozhatja a járvány megfékezését. „Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő, vagy a kanyaró. Ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a Covid-19 terjedése miatt” – fogalmazott.

És hogy mikorra lehet vakcina? Jelenleg 139 fejlesztési projekt zajlik világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ebből 6-tal az utolsó humán teszteket végzik. Talán a jövő év első felében kezdődhet meg valamelyik alkalmazása.

Jakab Ferenc szerint az is elképzelhető, hogy nem lesz egyetlen koronavírus elleni gyógyszer. „A legvalószínűbb, hogy attól függően, hogy a beteg milyen korú, és hogy a fertőzés melyik fázisában van, más-más gyógyszereket kell kapnia együtt, vagy egymás után” – mondta.

Magyarországon náluk folyik a koronavírus elleni gyógyszerek tesztelését, öt ígéretes hatóanyagról tudott beszámolni az interjúban, „mert nagyon jó hatásfokkal tudta laborkörülmények között csökkenteni a vírus fertőzőképességét, és eggyel az osztrák Cebina biotechnológiai cég már a klinikai kipróbálást tervezi”.

„Annak pedig, hogy az utóbbi időben több volt a fertőzött a 40 év alatti korosztályban, szerintem az az oka, hogy nyáron a fiatalabbak aktívabbak voltak, több helyen megfordultak. Azt nem látjuk, hogy a vírus változott volna” – mondta Jakab Ferenc.

És hogy miért van most kevesebb halott. Jakab szerint ennek az a magyarázata, hogy ha több az idős beteg, több a haláleset, „hiszen az ő szervezetük nehezebben birkózik meg a vírussal. Ez történt a járvány elején. Most nagyobb számban vannak a fiatalabb fertőzöttek, és ők szerencsére kigyógyulnak a betegségből.”