Gyorsulhatnának a bérkifizetések, de nem minden banknál lesz így

Gyorsulhatnának a bérkifizetések, de nem minden banknál lesz így

Fotó: Unsplash/Joshua Hoehne

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keddtől gyorsulhatnának a bérek és egyéb kötegelt átutalások a magyar bankrendszerben, de szeptember 1-jétől mindössze három bank vezeti be az azonnali fizetési rendszer (AFR) második lépcsőjét – írja a Népszava.hu.

Bár eredetileg tavaly nyáron szerették volna bevezetni a rendszert, arra csak háromnegyedéves csúszást követően, idén márciusban került sor. Az új átutalási rendszertől azt várják a szakértők, hogy segít a hazánkban dinamikusan növekvő készpénzforgalom visszaszorításában. Jól mutatja a kézből-kézbe fizetés hazai népszerűségét, hogy tavaly óta 12, 2010 óta pedig 200 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége.

Az azonnali fizetés lényege, hogy az elektronikusan indított átutalásokat a bank köteles legrosszabb esetben öt másodperc alatt teljesíteni, azaz ennyi idő alatt a célszámlára kell érkeznie az összegnek. 

A márciusi indulással csak a lakossági forintszámlákról indított, belföldi számlára küldött, tízmillió forint alatti összegekre kötelező az új rendszer alkalmazása a bankoknak. Szeptember elsejétől a vállalatok által indított tömeges, az úgynevezett kötegelt utalásokra is lehet, de nem kötelező alkalmazni az új utalási rendszert. Így például annál a három banknál, ahol keddtől bevezetik az új rendszert, öt másodpercen belül az alkalmazott számláján lehet a fizetés. A többi pénzintézetnél, ahol később, várhatóan jövő évtől indul a rendszer, továbbra is a napközbeni elszámolásban, négy óránként érkeznek a bérek az alkalmazottak számláira. 

Elvileg a nyugdíjak és a családtámogatások is bekerülhetnének az azonnali fizetési rendszerbe, de mégsem. A Magyar Államkincstár az Azénpéznem.hu szakportál kérdésére közölte: a nyugdíjakat és a családtámogatásokat szeptemberben és az azt követő hónapokban is változatlan módon, az éjszakai elszámolási rendszeren keresztül továbbítja az államkincstár az ellátásra jogosultak számlavezető bankjainak.