Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Megszületett a döntés a nagykörúti kerékpársávról

Szerző: | 2020. augusztus 31., 13:40 | Belföld, Featured

Biciklisek a fővárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kompromisszumos megoldás született a nagykörúti biciklisávról – így vezette fel Karácsony Gergely a korábban ideiglenesnek nevezett kerékpársáv jövőjéről szóló döntést. Az már biztos, hogy a Nagykörutat több szakaszra osztják és eltérő megoldások lesznek.

HIRDETÉS - AIP

Nehéz olyan döntést hozni, ami mindenki számára egyformán kedvező – mondta Karácsony Gergely a fővárosban az elmúlt hónapokban kialakított ideiglenes kerékpársávok jövőjéről. A legnagyobb vita a Nagykörutat érintette, ahol az egyik autóssáv lett leválasztva a bicikliseknek.

A főpolgármester azt hangsúlyozta, hogy kompromisszumos megoldás született. Ennek eredményeképpen a Petőfi híd és a Blaha Lujza tér közötti szakaszon újra két-két sávot használhatnak majd az autósok, a bicikliseknek pedig az eddigi parkolósáv helyén alakítanak ki egy biztonságos sávot. A körút másik szakaszán – vagyis a Blaha Lujza tér és a Nyugati tér között – marad a mostani rendszer, vagyis az autósoknak egy-egy sáv áll majd rendelkezésre, a másik megmarad a bicikliseknek. Ugyanakkor lesznek olyan intézkedések, amelyekkel „bővül a gépjárműforgalom kapacitása”, erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a zebrák és a közlekedési lámpák kapcsán lehet változás.

Az átalakítások hamarosan elkezdődnek.

Karácsony Gergely szavai szerint a végleges jövőkép kialakítása még zajlik, a végső cél, hogy a Nagykörút legyen Pest főutcája, amely szolgáltatásokról, kultúráról, a zöldfelületek növeléséről és egy élhetőbb Belvárosról szól.

Az Üllői út egy forgalmas szakaszán is ideiglenes kerékpársávot alakítottak ki, ez hamarosan megszűnik, helyét átveszik a metrópótló buszok. A város többi részén ugyanakkor megmaradnak a bicikliseknek frissen kialakított útvonalak. A főpolgármester szerint ugyanis ezeken a helyeken már részévé váltak a fővárosi közlekedésnek és nem okoznak fennakadást. – Szolgálják azt a bringás forradalmat, ami Budapesten elindult az elmúlt években – fogalmazott Karácsony Gergely.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Budapest, Karácsony Gergely, kerékpársáv, Nagykörút


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest