Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

„Senkit sem küldünk el”

Szerző: | 2020. augusztus 31., 06:00 | Belföld, XA

Molnár István Gábor: A közösségi házat már mindenki jobban magáénak érzi (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 70 gyerek jár délutánonként a tanodába, és itt található Magyarország legnagyobb cigány könyvtára, úgy ötezer könyvvel. Köztük olyan ritkaságokkal, mint tematikus példamondatokkal operáló, 1 forint 50 koronába kerülő, 1877-es nagyidai cigányszótár és 1890-es kiadású párja.

HIRDETÉS - AIP

(…)

A muzsikusok portréival díszített falak között pedig prímásversenyek, koncertek, konferenciák és könyvbemutatók kapnak helyet. Mindez tulajdonképpen egy készülő fotóesszéből nőtte ki magát: Molnár István Gábor – az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke – az egykori Langlet Valdemar Általános Iskola diákjainak szeretett volna valamiféle kapaszkodót adni ahhoz, hogy tisztában legyenek vele, hogy „övék is a város, ők is érezzék magukénak Újpestet”.

(…)

Ha valaki, akkor Gábor aztán tudja, mit jelentett a mai roma szülők, nagyszülők generációjának az iskola vagy az óvoda. Ugyanis édesanyjával, a ház névadójával, Rácz Gyöngyivel nyaranta az ország cigánytelepeit járta.
– Édesanyám a Hazafi as Népfront tagjaként bekerült a parlamentbe, és ott 1973-ban tartott egy olyan drámai beszédet, hogy mindjárt ki is tették onnan. Arról beszélt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében teherautóval viszik a cigány gyerekeket az iskolába, ahol aztán ránézésre rögtön fogyatékosnak nyilvánítják és küldik is őket mindjárt a kisegítőbe – idézi fel Molnár.

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang augusztus 28-án megjelent 2020/35. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/35. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: cigányság, Molnár István Gábor, Rácz Gyöngyi Közösségi Központ, tanoda, Újpest


A látszathoz, ahhoz ragaszkodunk

A látszathoz, ahhoz ragaszkodunk

Nem tudjuk megfelelő színvonalon fenntartani az egészségügyi intézményeket, ezért inkább hazudnánk a születési anyakönyvi kivonatokban. Szép kis netflixes sci-fi készülhetne a Máshol Születettek Nemzedékéről,

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

„Izraeli hírszerző lett a lányom” – a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus az Árnyék podcastban

Pin It on Pinterest