Becsengetnek! – Így még nem indult az iskola, mint most

Becsengetnek! – Így még nem indult az iskola, mint most

A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitója (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány árnyékában kezdik meg a diákok az idei tanévet: fertőtlenítő gél, távolságtartás, maszkviselés – ez most a hétköznapok részévé válik az intézmények falain belül is. Habár az aggodalom számos formában megjelent, a szülők többsége – a Szülői Hang civil szervezet tapasztalatai szerint – a hagyományos oktatási módszer mellett érvel.

A mögöttünk hagyott, a járvány miatt eddig nem látott intézkedésekkel tarkított hónapok után az iskola is más lesz, mint eddig. Szeptember elsején reggel becsengetnek és megkezdik a diákok az idei tanévet.

Mivel a koronavírus-járvány nem múlt el, sőt, az esetszámok igen magasak – még rekord is megdőlt vasárnap – különleges körülmények között kell a gyerekeknek is tanulniuk. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – néhány ponton azért vitatott – a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az operatív törzs együttműködésében készített protokollt adott ki az iskoláknak, amelyet be kell tartaniuk, hogy hatékonyan tudjanak védekezni a járvány ellen.

Íme néhány ajánlás:

  • A bejáratoknál kézfertőtlenítőt kell biztosítani
  • Az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, adott esetben nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával és a bútorok kipakolásával
  • Az órákon a maszk viselése nem kötelező, de lehetséges
  • A közösségi terekben egyszerre csak annyi tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság
  • A szaktantermek kivételével az osztályok ugyanazt a termet használják, ha ez nem megoldható, a váltások közben fertőtleníteni kell
  • A testnevelésórákat az időjárás függvényében javasolt szabad téren megtartani

Minden iskola az adottságainak megfelelően választhatja ki azokat az eljárásokat, szabályokat, amelyek biztosítani tudják a járvány megelőzését és esetenkénti előfordulásnál a gyermekek ellátását. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter korábban azt közölte, hogy a köznevelési intézmények vezetőinek a felelőssége saját eljárásrendjük összeállítása, amihez a köznevelési államtitkárság, a hátintézmények, a népegészségügyi központ minden segítséget megadnak.

Azt ugyanakkor a hatóságok, a minisztérium és a szakszervezetek is nyomatékosan kérték, hogy betegen senki se menjen iskolába, se gyerek, se oktató. Az intézményeknek tájékoztatniuk kell a szülőket arról, hogy amennyiben a gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő egyúttal köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van. A koronavírus-járványról folyamatosan tájékoztató kormányzati oldalon is azt emelték ki, hogy most, a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége, a pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek egészségi állapotára. Ha egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyermeken, gondoskodni kell mielőbbi elkülönítéséről. 

A szakszervezetek azzal egyetértettek, hogy a vírus elleni védekezés fontos, ám nem voltak elégedettek. Bírálták például a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, egy 30 fős osztályban ugyanis ezt igen nehéz betartani. Emellett szerették volna, ha az oktatókat tesztelik a tanévkezdés előtt, illetve lázmérést is fontosnak tartottak volna, ám ezek közül végül egyik sem valósul meg.

A Szülői Hang civil közösség tapasztalatai szerint egyébként van aggodalom a szülőkben az iskolakezdés miatt, és vannak olyanok, akik a járványhelyzet miatt féltik a gyereküket az iskolától, a többség azonban határozottan azt támogatja, hogy a hagyományos módon kezdődjön el a tanév. A csoport szerint a tavaszi online oktatás nagyon nagy tehertétel elé állította a családok jelentős részét, ráadásul sokaknak már a szabadsága is elfogyott, így meg sem tudnák oldani azt, hogy otthon tanuljanak a gyerekkel vagy gyerekekkel.

Kásler Miklós korábban azt valószínűsítette, hogy előfordulhatnak fertőzések az iskolákban egy-egy vagy néhány osztályban. Szerinte azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések. Közlése szerint ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra.

Egy iskolát egyébként már elért a járvány: még hétfőn délután közölték, csak a jövő héten kezdődik a tanév a győrújfalui általános iskolában, mert múlt héten pozitív lett az egyik tanító koronavírustesztje, és a pedagógus a tünetei jelentkezése előtt találkozott az egész, összesen tízfős tantestülette. Így mindenki hatósági házi karanténba került, amely szeptember 7-én jár le.