HIRDETÉS
HIRDETÉS

Pálinkának még drága a szilva

Szerző: | 2020. szeptember 02., 05:45 | Belföld

Pálinka (Fotó: Shutterstock/Cherries)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb alma-, körte- és szilvatermése várható idehaza – mondta a Magyar Hangnak Apáti Ferenc,a Fruit VeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Sajnos nem újdonság, hogy az elmúlt hónapok rendkívüli időjárása tönkre vágta a gyümölcstermést. A több hullámban érkező aszályt, fagykárt, majd özönvízszerű esőzést megszenvedte korábban a kajszibarack, az őszibarack, a cseresznye és a meggy, a sor pedig most folytatódik az almával, a körtével és a szilvával.

– Pedig a virágzás jó vagy kifejezetten jó volt, ami akár nagyon bő termést is lehetővé tett volna. Ám tavasszal páratlanul sok, 15–18 fagyos éjszakát kellett átvészelniük a gyümölcsültetvényeknek. Gyakorlatilag minden termőhely minden fajtája egy vagy több fagyhatást is elszenvedett – hívta fel a figyelmet az alelnök. A helyzet annyira drámai, hogy számos alma-, körte- és szilvaültetvényen nincs is mit szüretelni.

Ami az almát illeti, jó évjáratokban 800–900 ezer tonna is megterem belőle, de idén csak 300–350 ezer tonna termésre – ebből 100–130 ezer tonna étkezési almára – számíthatunk. Ez 15–25 százalékkal múlja alul a tavalyi, szintén gyenge, 397 ezer tonnás termést, vagyis már két rossz évjárat követi egymást. Szakértők szerint a gála és a golden fajtakörből még tűrhető a termés, de a jonagold, a jonatán és az idared fajtákból hiány lesz. Ráadásul a legtöbb ültetvényen azt tapasztalják, hogy az alma mérete elmarad az ilyenkor megszokottól, illetve várttól.

Ezek után nem csoda, hogy a duplájára drágult az alma a boltokban: júniusban és júliusban kilogrammonként 600–700 forintért lehetett kapni az átlagos 350–450 forint helyett, és a nyár végén is hasonló árcédulákkal találkozhatunk a pultokon. Apáti Ferenc szerint markáns különbséget jelent az előző évhez képest az is, hogy tavaly augusztusban, vagyis a szezon kezdetekor még mintegy két hónapnyi étkezésialma-készletet tároltak a hűtőkben, most viszont teljesen üresen állnak a tárolók. Miután most már jól látható, hogy az európai almatermés is gyengébbre sikerült az átlagosnál, nem nagyon számíthatunk olcsó, helyettesítő importra. Mindez együttesen hosszú távon is magasan tartja majd a gyümölcs árát.

Az ipari alma piacára az esetleges újabb járványhullám miatti bizonytalanság gyakorolja a legnagyobb hatást. Miután a vendéglátás és a turizmus tavasszal hosszabb időre leállt, a sűrítménykészítők is azt tapasztalták, hogy visszaesett a termékeik iránti kereslet. A tavalyi gyenge termés miatt az átlagos sűrítménymennyiség mintegy 60 százalékát gyártották le az európai sűrítőüzemek, és ez a megtorpanás folytatódhat idén is.

Egészen siralmasan alakul idén a körtetermés is, amely 13–16 ezer tonna között várható egy jó évjáratot jelentő 35–40 ezer tonna helyett. Vilmoskörtéből még elfogadható termésre számítanak a gazdák, de a többi fajta nagyon gyengén teljesít. Ráadásul nagy számban találhatók a fákon elkorcsosult példányok, vagyis olyan mag nélküli gyümölcsök, amelyek alakja eltorzult, szabálytalan, és a mérete sem megfelelő. A jó körte már szinte luxuscikk lett, kilogrammonként 600 forinttól ezer forintig terjed a bolti ára.

Jó évjáratokban 70–80 ezer tonna szilvát takarítunk be, idén azonban kevesebb, mint a fele, vagyis 23 és 32 ezer tonna közötti termésre lehet számítani. A friss, piaci szilva termelői ára a szezon elejei kilogrammonkénti 200–250 forintról augusztusra 150 forint környékére mérséklődött, amely még így is magasabb az átlagosnál. A boltokban viszont kilónként már mintegy 400 forintba kerül a gyümölcs, és csak azért nem szökött a kajszi- és az őszibarack árához hasonló magasságokba, mert az olcsóbb szerb import versenyzik a magyar áruval. A rázott feldolgozóipari alapanyag kilogrammonként 80 forintba kerül, ami az átlagfogyasztó számára nem tűnik soknak, de a hazai pálinkaiparnak már drága, mint ahogyan a konzervipar sem igazán indult be rá. Ez az árszint a fagyasztóiparnak is magas, különös tekintettel arra, hogy Szerbiában jó a termés, és fagyasztott gyümölcsben egyébként is erősek, ármeghatározók – jegyezte meg Apáti Ferenc.

Úgy tűnik tehát, hiába reménykedik az, aki bármiféle árcsökkenést vár az őszi termésektől. A helyzeten az sem segít, hogy hazánkban továbbra is kiugróan magas, 27 százalékos áfa sújtja a gyümölcsöket, noha korábban felmerült, hogy – például a sertés- vagy a marhahúshoz hasonlóan – a zöldségek és a gyümölcsök forgalmi adóját is öt százalékra lehetne mérsékelni. Ez eddig elmaradt, és a kormány egyelőre tétlenül nézi a drágulást.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/35. számában jelent meg augusztus 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/35. számban? Itt megnézheti!

Címkék: Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, gyümölcs, gyümölcstermesztés, mezőgazdaság


HIRDETÉS
Trump-értékelő I.: Kudarc a Közel-Keleten

Trump-értékelő I.: Kudarc a Közel-Keleten

Az amerikai elnök külpolitikai tevékenységének értékelése nem csak azért fontos, hogy megvonjuk szavahihetőségének mérlegét, hanem azért is, mert ebből számos következtetést vonhatunk le arra az esetre, ha esetleg újrázna.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

Pin It on Pinterest