A kormány nagyon nem akar mit mondani a luxusjachtozásról

A kormány nagyon nem akar mit mondani a luxusjachtozásról

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxusjachton Fotó: Németh Dániel Atlatszo.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezért inkább ugyanazt a választ ismételgetik minden írásbeli kérdésre.

Hiába érdeklődött Bangóné Borbély Ildikó és Szél Bernadett is a kormánytagok luxusjachtozási szokásairól, lepattantak a fideszesekről. A két ellenzéki képviselő írásbeli kérdéseket tett fel arra vonatkozóan, mások is űzik-e Szijjártó Péter szokását, vagy csak a külügyminiszter nyaralásai néznek ki úgy, hogy egy olyan luxusjachton hajókázik az Adrián, ami amúgy egy közpénzeken gazdagodó vállalkozóhoz, Szíjj Lászlóhoz köthető. Sajnos nem sokat tudhattak meg: ugyanazt a sablonválaszt kapták a kormányoldaltól.

Bangóné Borbély Ildikó azt a kérdést küldte meg több kormánytag, minisztérium számára: „Ön is szokott oligarchák hajóján nyaralni?” A Miniszterelnökség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Igazságügyi Minisztérium részéről is a következő választ adták: „A Kormány nem vezet nyilvántartást a kormánytagok és kormánytisztviselők magánprogramjairól és nyaralásairól, azok részleteiről, beleértve az utazás módját.”

Szél Bernadett eközben arról érdeklődött a különböző minisztériumoknál: „Utazott-e az OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgépen, illetve a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjachton, és fizetett-e ezekért a szolgáltatásokért? Mi a véleménye arról, hogy egyes kormánytagok rendszeresen fogadnak el kormányközeli nagyvállalkozóktól nagy értékű ajándékokat?"

Erre Völner Pál, Schanda Tamás vagy épp Orbán Balázs is azt felelték: „A kormánytagok minden hivatalos útja nyilvános, a Kormány ezekről rendszeresen tájékoztatást ad. Ami a magánprogramokat illeti, ahogyan más közéleti szereplőket is, úgy a Kormány tagjait is megilleti a magánélet védelme. Tájékoztatom egyúttal, hogy a Kormány nem vezet nyilvántartást a kormánytagok és kormánytisztviselők magánprogramjairól és nyaralásairól, azok részleteiről, beleértve az utazás módját.”

Bangóné külön érdeklődött Orbánnál is, elfogadhatónak tartja-e, „hogy egy minisztere egy közpénzből meggazdagodott vállalkozó tulajdonában álló hajón nyaraljon és onnan intézze miniszteri feladatait?" Dömötör Csabától ugyanaz a válasz érkezett, mint Bangóné másoknak feltett írásbelijére.

Korábban írtunk arról, mit válaszolt a luxusjachtozással kapcsolatos kérdésünkre a Fidesz-frakció. Arra voltunk kíváncsiak, igénybe vették-e már a kormány más tagjai az említett magángépet, illetve luxusjachtot. A Fidesz-frakció sajtóosztálya azt közölte, nincs tudomásuk arról, hogy használták volna ezeket az eszközöket, a képviselőknek pedig nem feladatuk bejelenteni, hova és hogyan utaznak saját költségükön.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.