HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elég volt! – Üzeni több tucat kutató és egyetemi oktató

Szerző: | 2020. szeptember 04., 21:05 | Belföld

Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Felhívjuk az egyetemistákat és oktatóikat, a magyar szellemi élet minden szereplőjét, hogy álljanak ki az egyetemi autonómia, az oktatás és a kutatás szabadságának védelmében – ezt üzenete Elég volt! címmel kiadott közös nyilatkozatában összesen 57 tudós, egyetemi oktató.

A – mások mellett – Bojár Gábor, Csaba László, Elek István, Jeszenszky Géza, Lányi András, Mellár Tamás, Pálinkás József vagy éppen Romsics Ignác – nevével fémjelzett kiállásban egyúttal felszólították a főváros és a kerületek vezetőit: amennyiben a diákok követelése nem teljesül, biztosítsanak helyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára, hogy megfelelő körülmények között folytathassák munkájukat. – Hisszük, hogy olyan országban fogják befejezni tanulmányaikat, amely az ő diplomájukat ismeri el, és nem azt, amin egy megszállt intézmény pecsétje díszeleg – közölték.

Ugyanez a kör idén februárban már kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy emlékeztessék a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket: a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés nyomán születnek. Akkor azt írták, az érintettek akarata ellenére kierőszakolt változások a szellemi életben soha nem érik el a céljukat.

Mint most írták, másfél év alatt a helyzet tovább romlott. – A kormány a világra és Magyarországra szabadult járványhelyzetet is hatalma növelésére használta, miközben fokozódott a kézivezérlés okozta káosz és a kormányzati arrogancia – olvasható a nyilatkozatban.

A szöveg szerint „elég volt a kormány felforgató, rendbontó intézkedéseiből!”

  • Elprivatizálták a nemzet vagyonát,
  • ellehetetlenítették a független médiát,
  • cenzúrázzák a tudományos kutatómunkát,
  • az államigazgatásból marionett-színházat csináltak,
  • a tanszabadságot lábbal tiporják – a közoktatást már régen bedarálták, most az egyetemeken a sor.

Címkék: Jeszenszky Géza, Lányi András, Pálinkás József, Romsics Ignác, SZFE, színművészeti


HIRDETÉS
Nem mese ez, gyermek

Nem mese ez, gyermek

Ahonnan elindultunk, ismét ott vagyunk. Két pólus, lehet, hogy egyformák is méret szerint most. Mint régen. Hogy a frontemberek is ugyanazok, az bónusz, és épp az teszi olyan otthonossá az egészet.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest