Emmi: Időben meghoztuk és meghozzuk a megfelelő intézkedéseket

Emmi: Időben meghoztuk és meghozzuk a megfelelő intézkedéseket

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az iskolai tankönyvkiszállításról és a köznevelési intézmények járványügyi protokolljáról tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Tükörtermében 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szombati közleménye azzal indul, hogy „a Magyar Orvosi Kamara elnöksége ismét nyitott kapukat dönget.” Mint lapunk pénteken megírta, az orvosi kamara az újabb, katasztrófával fenyegető második hullám indulását jelző legújabb számok alapján a kormánytól hatékony és azonnali intézkedéseket sürgetett.

A MOK a következőket javasolta: először is ismételten meg kell erősíteni a közösségi megelőzést (ilyen a maszkviselés propagálása és ellenőrzése, a tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben). Emellett az egészségügyi ellátórendszert is fel kell készíteni a járvány második hullámának eredményes kezelésére.

Az Emmi közleménye szerint a kormány, az operatív törzs és a minisztérium is folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és időben meghozták és meghozzák a szükséges intézkedéseket. Mint írják, a médiumokban az Emmi és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is rendszeresen hangsúlyozza a maszkviselés fontosságát, a kormány pedig intézkedéseket tett ennek szigorú ellenőrzésére. Szabályozták a tömegrendezvények lebonyolítását is, és amint szükség lesz, további intézkedéseket hoznak.

Arra is kitér, hogy – mint ahogy korábban –, most is mindenkit ingyenesen tesztelnek, akinél ez szakmailag indokolt. Mint hangsúlyozza, jelenleg a leghatásosabb védekezés a járvány terjedése ellen a megelőzés, és a betegek, valamint a kontaktok karanténba vonulása. Ennek igazolására felidézi az uniós egészségügyi miniszterek számára rendezett pénteki online konferenciát, amelyen a német elnökség elmondta javaslatát. A német járványügyi intézet adatai alapján azt tapasztalták, hogy a szoros kontaktok 14 napos karanténban tartásával 100 fertőzésből csak 2 (a 14 napnál hosszabb lappangási idejű) jut ki a közösségbe, s ha a karanténidő csak 10 nap, akkor ez a szám a duplája. Ugyanakkor a kontaktust követő 1-2 napon belüli tesztelés nem alkalmas a járvány terjedésének megakadályozására. Ez alapján az Emmi arra következtet, hogy a magyar karanténszabályozás európai szinten is a legjobb.

Azt is felemlegeti, hogy Kásler Miklós még a MOK közleménye előtt utasította a kórházakat, hogy az eddigi 10 százalék helyett az ágyak 20 százalékát készítsék fel a koronavírusos betegek ellátására. Az ágyak műszaki-technikai felkészítése folyamatos, szeptember végéig több mint 14 ezer olyan eszközt szállítottak az ÁEEK raktáraiból a kórházakba, amelyek a betegellátást segítik a COVID-19 és a nem COVID-19 betegek esetében egyaránt.

A közleményben leírták azt is, hogy hálásak az egészségügyi dolgozók fegyelmezett, példamutató magatartásáért, és kérik, hogy a dolgozók ne vegyenek részt tömegrendezvényeken – például orvosszakmai konferenciákon vagy kamarai eseményeken, mert az járványügyi szempontból kockázatos.

A közlemény azzal a mondattal zárul, hogy a kormány számára a magyar emberek életének és egészségének védelme a legfontosabb, és a járványügyi szempontok mindig is megelőzték a gazdasági érdekeket. Ezzel reagált a minisztérium a MOK azon soraira, miszerint az orvosi kamara megérti, hogy nem rendelhető teljesen alá a gazdasági érdek a járványügyi szempontoknak, ám véleményük szerint az általuk szükségesnek tartott intézkedések meghozatala halasztást nem tűr, és ebben kérik a döntéshozók segítségét, valamint a lakosság együttműködését.

Eközben Kincses Gyula, a MOK elnöke nyilatkozott az ATV Híradónak, ahol aláhúzta: „ hiába van lélegeztetőgép, ha nem áll mellette orvos vagy asszisztens, ezért muszáj az egészségügyet átalakítani. Az egészségügy átalakítása viszont bérek nélkül nem stabilizálható.”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a fertőzöttek számával kapcsolatban azt nyilatkozta, „most egy veszélyhelyzet, egy kockázat van. Nem tudjuk, hogy ez most egy csúcs, ami le is cseng egy idő után, aztán majd október-novemberben támad újra, vagy egy exponenciális fejlődés miatt máris ráömlik az egészségügyi ellátórendszerre. Több esélyes még a meccs. Ez fogja eldönteni a stratégiát.”

Mint kiemelte, a mostani nagymértékű járványrobbanás a veszélyérzet hiányának tudható be. Mint mondta, most nem az időseket, hanem a fiatalokat érinti a vírus. Az iskolával kapcsolatban Kincses Gyula azt mondta: nemzetközi tapasztalatok alapján az iskolák globális bezárása nem lenne célszerű. Veszélyforrást abban az esetben jelenthet, ha a fiatalok hazaviszik a vírust, amelyet a második hullám második fázisaként az idősek elkaphatnak. Éppen ezért lesz majd szükség a jövőben a nagyobb kórházi kapacitásra.

A második hullám komolysága kapcsán a Portfólió idézi Juraj Kotiant, az Erste Bank Kelet-Közép-Európával foglalkozó vezető közgazdászát, aki pénteken tartott előadást Bratislava Property Forumon a régió gazdasági kilátásairól, a koronavírus-válság közepette. Egyik ábrájában feltüntette a V4-országok reprodukciós rátájának időbeli alakulását. A reprodukciós szám azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést. Az ábráról kiderül, hogy a cseh, a szlovák és a lengyel reprodukciós ráta az utóbbi időben egy körül jár, míg a magyar ráta 2 és 3 közé kezd emelkedni, ami nem jó hír.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.