Jakab Ferenc: Felesleges hullámokról beszélni, a lényeg, hogy van-e fertőzés és járvány, vagy nincs

Jakab Ferenc: Felesleges hullámokról beszélni, a lényeg, hogy van-e fertőzés és járvány, vagy nincs

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez egy biztonsági fülkében a központ laboratóriumában Pécsen 2020. április 18-án. A laboratóriumba Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek minták (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még akkor készített interjút a Piac & Profit a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetőjével, Jakab Ferenccel, amikor minimális volt a fertőzöttek növekedése, ám azóta beigazolódott a professzor véleménye – írja az interjút szemléző mfor.hu.

„A második hullám kezdetét az jelzi, ha hirtelen ugrásszerű növekedés tapasztalható a fertőzöttek számában, de a napi 20-30-40 új megbetegedés még nem tekinthető annak” – mondta Jakab augusztus 24-én.

Azóta az utóbbi időben naponta több száz embert diagnosztizálnak koronavírussal, és sorra dőlnek a rekordok, tehát itt a második hullám, bár ezt a kifejezést nem szereti a szakember, szerinte ez ennél jóval egyszerűbb.

„Felesleges hullámokról beszélni, a lényeg, hogy van-e fertőzés és járvány, vagy nincs? Amíg Magyarországon van vírus, és beavatkozás nélkül elterjedhet, addig járványveszély van, magasabb fertőzöttségi számoknál pedig járvány” – jelenti ki a virológus.

De amit ennél jóval fontosabbnak és veszélyesebbnek tart, az a vírustagadók tábora, amikor hozzá nem értő emberek osztják az igét a koronavírusról, amely az influenzánál jóval több szövődményt tud okozni. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.