Továbbra sem tárgyalnak az SZFE hallgatói Vidnyánszky Attilával

Továbbra sem tárgyalnak az SZFE hallgatói Vidnyánszky Attilával

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az SZFE épületét jelenleg is elfoglalva tartó hallgatók képviselői nem tudnak olyan hallgatótársukról, aki egyetemfoglalás helyett szeretné más helyszínen megkezdeni a tanévet. Vidnyánszky Attilával nem tárgyalnak a hallgatók, mert illegitimnek tartják az egyetem új fenntartóját.

A távozó rektorhelyettes, Upor László a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete előtt tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: félreértés volt, amivel több sajtóorgánum is megkereste, hogy a kuratórium elvonta volna az egyetem pénzét. – Augusztus 31-ig volt egy számlánk, és szeptember 1-vel nyílt egy új. Ez egy banki procedúra, de ahhoz, hogy a helyzet megoldódhasson, a számlánkon lévő összes pénzt vissza kellett utalnunk az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, akinek az a dolga, hogy ezt az új számlára átutalja. Ennek tudomásom szerint semmi köze a kuratóriumhoz – tájékoztatott.

A rektorhelyettes másik bejelentése az volt, hogy a kuratórium fenntartói kifogással élt a tanév rendjének megváltoztatása – az évkezdés elhalasztása – miatt. Erre elmondása szerint kedden három oldalas levélben válaszoltak, amelynek lényege, hogy nincs olyan hatályban lévő jogszabály, amely elvenné az egyetem vezetőjének a felsőoktatási törvényben biztosított jogát, amelybe beletartozik a tanév rendjének meghatározása, tehát a tanévkezdésé is.

Az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Csernai Mihály arról beszélt, múlt pénteken meghívást kapott a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által szervezett eseményre, amelynek célja a szervezők szerint a fenntartóval, vagyis a kuratóriumi elnökkel, Vidnyánszky Attilával való egyeztetés volt. A Hallgatói Fórumon szavaztak a kérdésről, és fenntartják, hogy Vidnyánszky Attila és a kuratórium kinevezése illegitim, antidemokratikus eszközökkel történt, és ezért nem tárgyalnak velük. Utóbbit azért is utasítják vissza, mert a hallgatók korábbi követeléseikre a tárgyalás alapjaként, nem a tárgyalás részeként tekintenek, de egyelőre semmi jele annak, hogy ezeket a pontok elfogadnák. Ám Csernai szerint a HÖOK-kal és a Rektori Konferenciával viszont szívesen tárgyalnak – az általuk nem elfogadott fenntartó nélkül –, hogy megosszák aggályaikat és kérdéseiket az egyetemmel és annak autonómiájával kapcsolatban. A tárgyalás szerdán lesz, Upor László rektorhelyettes is részt vesz majd rajta, az egyetemen dolgozó dokumentumfilmes stáb pedig el fogja kísérni.

A sajtó kérdésére a hallgatók azt is elmondták: nem tudnak arról, amiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt egy interjúban, miszerint azoknak a hallgatóknak, akik tanulni szeretnének egyetemfoglalás helyett, biztosítanának más helyszínen oktatást. Arról sem tudnak, hogy lennének olyan hallgatók, akik nem szeretnének részt venni az egyetemfoglalásban.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.