Megjött a főváros válasza arra, hogy a Fidesz 50 milliárdot kérne tőlük

Megjött a főváros válasza arra, hogy a Fidesz 50 milliárdot kérne tőlük

Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért (b), Tüttő Kata, a városüzemeltetésért (b2), Kiss Ambrus, a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért (b3), Dorosz Dávid, a klímavédelemért (j2) és Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős (j) főpolgármester-helyettes, valamint Bárdonné Benda Mónika aljegyző (j3) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest különítsen el 50 milliárdot a koronavírus-járvány által leginkább sújtott gazdasági szereplők támogatására – ezt indítványozta szerdán a fővárosi Fidesz-frakció vezetője, Láng Zsolt. Ennek érdekében egy rendkívüli közgyűlési ülés mihamarabbi összehívására kérik Karácsony Gergely főpolgármestert.

https://www.facebook.com/fideszbudapest/posts/172647797767835

A Fidesz szerint „Budapestnek van pénze, számításaink szerint 80-100 milliárd forint biztosan rendelkezésre áll úgy, hogy ebben a ciklusban a fővárosnak nincs hitel-visszafizetési kötelezettsége”, így szerintük „itt az ideje, hogy Budapest is kivegye a részét a bajbajutottak megsegítéséből”.

A Magyar Hang kereste a kormánypárt ötletével a fővárost, többek közt arra voltunk kíváncsiak, támogatnák-e a javaslatot vagy éppen a rendkívüli közgyűlés összehívását. A főváros konkrét kérdéseinkre ugyan nem válaszolt, ám figyelmünkbe ajánlotta Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes válaszát.

Dorosz ebben arról írt, „a budapesti Fidesz és Láng Zsolt ismét bebizonyította, hogy nehéz eldönteni, hogy a Fidesz kormányon felelőtlenebb avagy ellenzékben”.

https://www.facebook.com/doroszdavidhu/posts/3883913548302020

Szerinte ha Láng Zsolt valóban a fővárosi válságkezelést szeretné támogatni, az „emberek megsegítése fontosabb lenne neki a hangzatos sajtóközleményeknél”, és több dolgot is tehetne fideszes politikusként. Például Dorosz szerint kezdeményezhetné a kormánynál, hogy a turizmusnak szánt támogatásokból a kormány ne zárja ki a budapesti vállalkozásokat, mint ahogyan eddig, vagy éppen vesse fel, hogy hatalmas összegű fegyvervásárlások helyett inkább a bajba jutott embereket és vállalkozásokat támogassa a kormány.

Dorosz egyébként azt is felvetette, a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-frakció is megszavazta, hogy a kormány érdemben csökkentse a Budapestet sújtó „kormányzati sarc” (vagyis a szolidaritási adó – a szerk.) mértékét, ezért Láng Zsolt érje el, hogy saját kormánya vegye komolyan a fővárosi Fidesz-frakció szavazatát.

Tüttő Kata, MSZP-s főpolgármester-helyettes is reagált Láng Zsolt felvetésére. „Én minden szekrényt átkutattam, benéztem a szőnyeg alá és tudod mit találtam? Pénz helyett: 3 millió négyzetméter rossz állapotú utat, több száz, elhanyagolt hidat és felüljárót, 2000 km lejárt műszaki élettartamú vízcsövet, öreg buszokat, több ezer kiszáradt, beteg fát... Nem pénzt hagytatok itt hanem rozsdát, de azt számolatlanul” – írta csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében.