Merkely: Minden negyedik felső légúti tünettel orvoshoz forduló koronavírusos

Merkely: Minden negyedik felső légúti tünettel orvoshoz forduló koronavírusos

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Növekedett a koronavírus terjedésének kockázata – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián. Merkely Béla a XI. népegészségügyi konferencián tartott nyitóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy a hatékony járványügyi védekezésnek köszönhetően egyetlen más országban sem volt olyan hosszú a nyugalmas időszak, mint Magyarországon. Az intézkedések gyorsan hatottak, a nyitás után is stabilan alacsony volt a járvány terjedésének mértéke. Az elmúlt két hétben viszont minden megyében jelentősen nőttek ezek a járványügyi jelzőszámok – hívta fel a figyelmet az MTI beszámolója szerint.

Azt mondta: a vírus nem változott, lényeges mutációt nem látnak a szakemberek. Ugyanakkor kiemelte: az első hullám abban jelentősen különbözött a mostani második hullámtól, hogy akkor nagyon magas volt a fertőzöttek között az idősek aránya. Most a pozitív esetek többsége a fiatal korosztályból kerül ki, de a vírus egy idő után átterjed az idősekre is, ezért is kiemelten fontos a maszkhasználat – figyelmeztetett.

Kitért arra is, hogy a koronavírusnak Magyarországon nem volt harmincévesnél fiatalabb halálos áldozata, valamint európai összehasonlításban alacsonynak számít a magyar halálozási ráta. Merkely Béla ismertette: a négy orvosegyetem által tavasszal, több mint tízezer ember bevonásával végzett országos szűrés alapján is azt állapították meg, hogy a vírus inkább az idős korosztályt érintette.

Hangsúlyozta: fontos a szakmailag megalapozott és hiteles kommunikáció. A „vírusszkeptikus és maszkszkeptikus hozzáállás” nem segít. Közösségi összefogással győzhető le a járvány – szögezte le a rektor, kiemelve: a legfontosabb a megelőzés, a maszkviselés, a kézhigiénia és a megfelelő távolságtartás.

444 cikke megemlíti, a szakmai konferencián Merkely arról is beszélt, hogy márciusban, az első hullám során, a felső légúti tünetekkel orvoshoz forduló páciensek 6 százaléka volt Covid-pozitív, a többiek más légúti fertőzést okozó kórokozóval küszködtek. Most ugyanez az arány 20-25 százalék. Tehát minden negyedik felső légúti tünettel orvoshoz forduló koronavírusos. A Semmelweis Egyetem hallgatóin elvégzett tesztek eredményei azt mutatják, hogy a második hullám kezdetén a diákok két százaléka volt vírushordozó.

Jó hír az is, hogy az orvosok egyre többet tudnak a betegség kezeléséről és hamarabb tudnak lépni. Így a „korábbi „lélegeztetőgép nélkül nem megy az ellátás” szemlélettel szemben most már a noninvazív légeztetést helyezzük az előtérbe. Tehát a célunk megakadályozni, hogy a beteg lélegeztetőgépre kerüljön” – tette hozzá.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.