Nem tesztelik koronára kollégáikat a parlamenti frakciók az őszi üléskezdés előtt

Nem tesztelik koronára kollégáikat a parlamenti frakciók az őszi üléskezdés előtt

Az Országgyûlés plenáris ülése 2019. március 18-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen, a Magyar Hangnak válaszoló parlamenti frakció sem fogja koronavírusra-teszteltetni tagjait a várhatóan szeptember 21-én kezdődő őszi ülésszak kezdete előtt – derül ki a lapunknak adott válaszokból. Arra voltunk kíváncsiak, a pártok milyen biztonsági intézkedésekkel készülnek az őszi parlament ciklusra a növekvő fertőzésszámok árnyékában, így például hoznak-e külön intézkedéseket az idősebb kollégák védelmében.

Hogyan védekezik az Országgyűlés Hivatala?

Mint a Magyar Hang megírta, az Országgyűlés Hivatala elrendelte, hogy – leszámítva az országgyűlési képviselőket és a nemzetiségi szószólokat – kötelező legyen a parlamentbe lépve kézfertőtlenítőt használni, illetve lázat mérni a belépőknek. Kérdésünkre, miszerint lesz-e kötelező a képviselőknek is a maszkhordás, úgy válaszoltak: az Országgyűlés Hivatalának nincs lehetősége ilyen intézkedést hozni, ám azt nem részletezték, miért nem.

Arra a felvetésre, hogy fogják-e valamilyen módon még tovább korlátozni az újságírók mozgását a Parlamentben a vírusra hivatkozva, úgy válaszoltak: az Országgyűlés Hivatalának Pandémiás Bizottsága dönt – az aktuális helyzetet elemezve – a szükséges intézkedésekről. Szó szerint utóbbi volt a válaszuk arra is, várható-e, hogy ideiglenesen felfüggesszék az Országház látogathatóságát a turisták előtt.

Mit tesznek a frakciók?

– A tesztekre vonatkozóan is a szabályokat követjük: azt, hogy kinél kell tesztet végeztetni, a háziorvos és a járványügy jelöli ki a tünetek alapján – válaszolta a Fidesz-frakció sajtóosztálya kérdésünkre. Hozzátették, a frakció tagjai és munkatársai az Országgyűlés Hivatalának körleveleiben foglalt ajánlásokhoz és biztonsági előírásokhoz tartják magukat, egyebekben az Operatív Törzs és a kormány útmutatásai irányadóak.

Ami a DK-t illeti, ők arra hívták fel a figyelmet, hogy a legkisebb járványügyi kockázat esetében is a legnagyobb óvatossággal és körültekintéssel kell eljárni. – Éppen ezért mondtuk le mindhárom, erre a hétvégére tervezett rendezvényünket is – közölték megjegyezve, elvárják munkatársaiktól a járványvédelmi szakemberek ajánlásainak betartását.

– Az idősebb kollégákat arra kértük, hogy otthon végezzék el a Jobbikkal kapcsolatos feladataikat, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat a hivatalos munkavégzés miatt – jelezte a párt a Magyar Hangnak. Arról is írtak, a teszt tekintetében már számos alkalommal kérték azt, hogy az állam biztosítsa mindenkinek az ingyenes teszteket, kizárólag ezt tartanák elfogadható megoldásnak. A szűkebb munkahelyi környezetet nézve pedig szerintük csak akkor lenne értelme a tesztelésnek, ha mindenki, tehát az összes parlamenti és irodaházi dolgozónál elvégeznék a tesztet.

– Mindenkinél előbb, több mint két hete kötelezővé tettük a maszk használatát, fokozottan figyelünk a higiéniai előírások betartására és a megfelelő távolságtartásra – válaszolta a Párbeszéd. Mindemellett Kövér László házelnöknél kezdeményezték, hogy a képviselők az ősszel is a felsőházi teremben ülésezzenek.

– Nem merült fel a kampányszerű tesztelés ötlete. Egyrészt életszerűtlen és fals biztonságérzetet ad, másrészt feleslegesen leterheli az ellátórendszert ilyen módon. A tesztelésnek indokolt esetben van létjogosultsága, de akkor el kell végezni – írta az LMP. Egyébként frakciójuk az az Országgyűlés Hivatala rendszerén keresztül finanszírozhat tesztelési költséget azon kollégái esetében, akik a Hivatallal állnak munkaszerződéses vagy köztisztviselői jogviszonyban. Az LMP ezen felül többek közt a személyes jelenléttel járó munkavégzés korlátozását rendelte el, illetve a szájmaszk használatát kötelezővé tették, amennyiben egy irodai légtérben legalább két fő tartózkodik.

A Magyar Hang hiába kereste a szocialisták, illetve a KDNP sajtóosztályát, onnan nem kaptunk válaszokat cikkünk megjelenéséig.