Tovább szigorítana a főváros: már 15 ezres bírságról is szó van

Tovább szigorítana a főváros: már 15 ezres bírságról is szó van

Eladó és vásárló védőmaszkban az Újpesti Piac és Vásárcsarnokban 2020. április 11-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségi közlekedés járművein már 8 ezer forintos büntetés jár azoknak, akik egyáltalán nem viselnek maszkot vagy nem szabályszerűen hordják, a jövőben pedig kiterjesztené ezt a gyakorlatot a főváros.

A mozikban és színházakban, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, továbbá a piacokon, boltokban, a társasházi közgyűléseken is legyen kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata – ez is szerepel a hétfőre összehívott Fővárosi Közgyűlés napirendjén. A javaslat szerint, ha ezekben az intézményekben, helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. A tulajdonos pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

A közigazgatási bírságot Budapest főjegyzője bejelentés és ellenőrzés alapján, a helyszíni bírságot a közterületfelügyelet munkatársai szabhatják ki. Ha a közgyűlés elfogadja a főpolgármester javaslatait, akkor a bírságolási szabályok már jövő péntektől életbe léphetnek.

Arról már korábban döntöttek, hogy a tömegközlekedésen pénzbírsággal járhat, ha valaki – a hosszú ideje életben lévő szabályok ellenére – nem visel maszkot vagy pedig szabálytalanul van rajta. Ezért 8 ezer forintos pénzbüntetést szabhatnak ki rá, illetve leszállíthatják az adott járműről.

A Fővárosi Önkormányzat felhívta egyúttal a figyelmet, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.