Nullaszázalékos hitelt a zöld otthonokra – így sürget lakáspolitikai fordulatot Matolcsy György

Nullaszázalékos hitelt a zöld otthonokra – így sürget lakáspolitikai fordulatot Matolcsy György

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jegybanki lakásprogram indításáról ír a Növekedés.hu portálon megjelent írásában Matolcsy György jegybankelnök. Érvelése szerint hiba volt a kedvezményes lakásáfa kivezetése, mert az tovább szűkítette az egyébként is szűk kínálatot, pedig azzal szemben komoly kereslet mutatkozik. A jegybankelnök megítélése szerint a jelenlegi lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt. Ezen változtatna az általa javasolt rendszer azt követően, hogy a kormány döntött a lakáspolitikai fordulatról.

Az általa „Új otthon program” néven megálmodott elképzelés fő pillérei és céljai a következők lehetnek:

  • Támogatja új zöld otthonok építését, de csak ezeket, mert a hitel visszafizetéséhez fenntartható családi költségvetésre van szükség.
  • Olcsó, 0 százalékos hitelt kínál az új, zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidő mellett, ami jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszú távon a jegybanki mérleget.
  • Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínál a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon.
  • „Fele-fele” alapon kínál forrást: a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.
  • A jegybanki forrást biztosítási szerződéssel lehet elérni, tehát jelzálog helyett piaci biztosítással lehet a 10 éves hitelhez hozzájutni.
  • Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet a normatív feltételek alapján igénybe vett pénzügyi szolgáltatóknak, azok további költséget, kamatot nem számolhatnak fel.
  • A hitelbírálatnál az állami támogatásokat (Magyarországon ilyen a csok), a megtakarításokat és az egyéb pénzügyi forrásokat beszámítanák.
  • A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál, a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.
  • A 21. század legfontosabb nyersanyaga az adat, szerinte, ezért megbízható hitelinformációs rendszerek kellenek.