Vidnyánszkyék indítják a képzést az SZFE-n, ha a vezetés nem teszi

Vidnyánszkyék indítják a képzést az SZFE-n, ha a vezetés nem teszi

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vidnyánszky Attila, a HírTV Bayer Show című műsorában jelentette ki, hogy ha a mostani vezetés nem képes elindítani a képzést, akkor ők elindítják. 

De a műsorban szóba került még, hogy szerinte a tanári kar egy előre megírt koreográfia szerint nem akart velük együtt gondolkodni és dolgozni, illetve hogy manipulálták a diákokat. Arról viszont nem esett szó, hogy a konfliktus amiatt alakult ki, mert az egyetem kuratóriumába az SZFE által javasolt egyetlen ember sem került be, és ugyanez történt a felügyelőbizottságba az egyetem által javasolt személyekkel. Az sem hangzott el, hogy az egyetem szenátusától elvonták legfontosabb jogköreit. 

Vidnyánszky elmondta, hogy az egyetem filozófiája szilánkokra törni az odakerülő fiatalokat, kiölni belőlük a szégyenérzetet, a gátlást, majd újra összerakni őket. A képzés sikertelenségét igazolandó kijelentette, szerinte a negyven alatti rendezőink nincsenek sehol, „külföldön értelmezhetetlen a magyar színiiskola képzése.”

Ezzel szemben ő olyan büszke, egyenes gerincű embereket akar képezni, akik ezt a népet szolgálhatják. „Egyenes, nem összetákolt emberhalmaz, hanem akik a gyökereikket ismerik.”