A Széchenyi Egyetemen 24, a Lauderben 30 fertőzöttet találtak, hőkamerák jöhetnek az iskolákba

A Széchenyi Egyetemen 24, a Lauderben 30 fertőzöttet találtak, hőkamerák jöhetnek az iskolákba

Fotó: uni.sze.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Széchenyi István Egyetem csaknem 13 ezer hallgatója közül a szeptember 15-i állapot szerint 51-en vannak karanténban, közülük 24 hallgató koronavírustesztje lett pozitív – reagált az intézmény az Úgytudjuk.hu megkeresésére.

Az 51 karanténban lévő személy között találhatók azok a külföldi hallgatók is, akiknek hazánkba érkezésük után két hétig vagy két negatív teszt felmutatásáig karanténban kell lenniük. Közöttük nincs fertőzött.

A járvány elleni védekezés kapcsán az egyetem válaszában hangsúlyozta, hogy „a maszkviselés kötelező az intézmény épületeiben. Ez alól felmentést kap, aki oktatási tevékenység kapcsán hosszasan beszél (az oktató, aki legalább 1,5 méter távolságra van a hallgatóktól); aki saját irodájában tartózkodik, és a 1,5 méteres távolságot tudja tartani a többi ott tartózkodótól; illetve aki 1,5 méteres távolság betartása mellett ételt vagy italt fogyaszt”.

Mindezeken túl az oktatási és egyéb események szervezőinek törekedniük kell arra, hogy a termekben, zárt helyiségekben tartható legyen az 1,5 méteres minimális távolság, illetve az egyetem területén mindenkinek törekednie kell arra, hogy a lehetőségekhez képest a maximális távolságot tartsa a többiektől. Az egyetem emellett nagy hangsúlyt fektet a fertőtlenítésre.

A 24.hu az intézmény közlésére hivatkozva arról írt, hogy négy diáknál azonosították a koronavírus-fertőzést a ferencvárosi Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnáziumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma három osztály számára rendelte el a digitális oktatást, amely a tavasszal kialakított metódus szerint zajlik.

A Lauder Javne közösségi iskolában is több, összesen 30 fertőzöttet találtak. A Hvg.hu beszámolója szerint huszonegy tanuló és kilenc tanár koronavírusos. Horányi Gábor, az intézmény főigazgatója elmondta: az iskolakezdés előtt osztálykirándulásokon voltak a gyerekek, rajtuk az erre a célra létrehozott közösségi alapból végeztek PCR-szűrést, így találtak négy pozitív esetet. A mostani fertőzések nagyrészt hozzájuk köthetők. Mivel a jelenlegi fertőzöttek mellett három diák már korábban átesett a betegségen, az 1000 fős intézményben 3,3 százalék a fertőzöttek aránya.

Ez az országos átlaghoz képest magasnak számít, a Lauderben azonban nem volt szükség iskolabezárásra, nagyrészt a járványügyi protokolljuknak és a gyors szűrésnek köszönhetően. Ez utóbbit a Vissza az iskolába alapból finanszírozzák, melynek egy részét az iskola, másik részét önkéntes alapon szülők vállalják. 

A 444 egy miskolci iskola kálváriájáról írt kedden. Szokatlanul dühös és kétségbeesett üzenetet tett közzé honlapján a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése. Eszerint négy tanár bizonyult eddig koronavírusosnak, és bár az összes kontaktot leadták a kormányhivatal népegészségügyi osztályának, napok óta semmilyen utasítást nem kaptak, hogy mit kellene csinálniuk. 

Nem csak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Maruzsa Zoltán elmondta, a lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerák elhelyezése is indokolt. Ha valakinél megállapítják belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírus „megérkezett” az iskolába. Ebben az esetben értesíteni kell az orvost, és tesztelni kell.