Annyi a koronavírusos sportoló, hogy akár a szezon is veszélybe kerülhet, de a Szuperkupa-meccset megtartják

Annyi a koronavírusos sportoló, hogy akár a szezon is veszélybe kerülhet, de a Szuperkupa-meccset megtartják

A ferencvárosi Tokmac Nguen (b2), valamint Pávkovics Bence (b) és Ferenczi János (j2), a DVSC játékosai a labdarúgó OTP Bank Liga 1. fordulójából elhalasztott, a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött játszott Ferencvárosi TC - Debreceni VSC mérkőzésen a Groupama Arénában 2020. május 23-án. MTI/Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bejelentése értelmében csütörtökön nem rendezik meg a Szeged–PSG mérkőzést a Bajnokok Ligája csoportkörének 1. fordulójában – írta a Nemzeti Sport. Az EHF azt követően hozta meg a szigorú döntést, hogy a szegedi csapatban több fertőzött játékost is találtak. Az első megbetegedést hétfőn jelentették be, akkor a csapat és a teljes stáb is karanténba vonult. Szűcs Ernő Péter, a Szeged elnöke a Sport Tv-nek elárulta, egy másik játékos is hasonló tüneteket mutat, később kiderült, összesen öt játékos fertőződött meg. Mivel a második teszteket csütörtökön végzik el, kicsi volt rá az esély, hogy megrendezhetik az aznap estére kiírt PSG elleni mérkőzést. Az EHF kedden meg is erősítette a gyanút: elhalasztották az összecsapást.

Szűcs Ernő Péter a műsorban azt is elárulta, hogy a Sportkórház állásfoglalása szerint a koronavírus-fertőzésen tünetmentesen áteső sportolónak 2-4 hétig tilos edzenie, míg annak, akin a betegség tünetei is tapasztalhatóak, hat hétig tiltott az edzés. Ha a klubok betartják ezt az ajánlást, az könnyen veszélybe sodorhatja a hazai bajnoki, és a nemzetközi kupaszezont is, hiszen a feszített menetrendbe nem fér bele a kieső játékosok miatti leállás.

Korábban a másik magyar topcsapatnál, a Veszprémnél is találtak fertőzött játékost, emiatt elmaradt a német THW Kiel elleni augusztus végi gálameccse. Később kiderült, az egyik ünnepelt főszereplő, Nagy László koronavírus-tesztje lett pozitív. A klub arról tájékoztatott, hogy a gálameccs előtt mindkét csapat minden játékosánál és stábtagnál negatív eredményt hozott az elvégzett koronavírus-tesztet, egyedül a veszprémi sportigazgatónál, az aktív játékkal már felhagyott Nagy Lászlónál mutatták ki a vírus jelenlétét.

A férfi kézilabda bajnokságban eddig több találkozót is elhalasztottak. A szeptember 12-ére kiírt Komló–Tatabánya, FTC–Orosháza, valamint a szeptember 13-ára tervezett Dabas–Eger mérkőzések egyaránt a koronavírus miatt maradtak el. Egerben hat, Komlón eddig öt játékos fertőződött meg. Ugyancsak elmarad a szerdára kiírt Kisvárda-MTK női kézilabda bajnoki találkozó, miután a kisvárdai csapat több játékosa tüneteket produkált.  

A vízilabda és a jégkorong bajnokságot sem kerülte el a járvány. Előbbi esetében legutóbb a Szeged, a Kaposvár, a Miskolc és az Eger mérkőzéseit voltak kénytelenek halasztani, míg a jégen eddig összesen hat csapatot érintett a vírus. A Dunaújvárosi Acélbikák, az FTC-Telekom, valamint az UTE a megbetegedések miatt később csatlakozik be a bajnokságba, a múlt hétvégén pedig kiderült, hogy a Fehérvári Titánok egyik játékosa is megfertőződött, így a csapatnak ki kellett hagynia a DEAC, és a Vasas elleni összecsapást is.

Kedden a DVSC labdarúgócsapatánál is találtak fertőzött játékost. – A Loki kötelékéből többen is pozitív Covid-tesztet produkáltak – adta hírül a debreceni klub a honlapján. – A DVSC minden előírást betartva a szerdai, Kaposvár elleni mérkőzés előtt hétfőn koronavírus-tesztnek vetette alá játékosait, stábtagjait és dolgozóit. A keddi értesítés szerint többeknek pozitív lett a Covid-tesztje: a DVSC a hatályos szabályozást maximálisan alkalmazva elkülönítette az érintetetteket, akik panaszmentesek. A csapat az előírásoknak megfelelően a negatív tesztet produkálókkal utazik Kaposvárra, a szerdán 16.30 órakor kezdődő bajnokira – írták. Debrecenben korábban az utánpótlás korú játékosok kerültek karanténba, a másodosztályban szereplő klub ezt követően kötelezővé tette a maszkhasználatot a Nagyerdei Stadion lelátóin.

A hétvégén veszi kezdetét a Magyar Kupa küzdelemsorozatának azon része, amelyben már az első- és másodosztályú csapatok is részt vesznek, így a járvány elleni védekezést új szintre kellett helyeznie a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ). „Az MLSZ elnöksége – össz­hangban a járványügyi hatóságok intézkedéseivel – határozott döntéseket hozott annak érdekében, hogy minél kevesebb játékos és stábtag fertőződjön meg koronavírussal – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – A szövetség meghatározta a követendő egészségvédelmi protokollt. Az NB I-es és NB II-es csapatokkal találkozó együttesek játékosainak és stábtagjainak kötelező lesz vírustesztet végezniük, a pályára lépéshez három napnál nem régebbi negatív eredmény szükséges. Az alacsonyabb osztályú csapatok esetében a tesztelés költségeit az MLSZ magára vállalja.”

Miközben a régióban Magyarországon terjed leggyorsabban a vírus, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében Budapesten rendezik az európai Szuperkupa-mérkőzést. Szeptermber 24-én, csütörtökön a Puskás Arénában csap össze a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München, és az Európa-ligát megnyerő Sevilla. Az összecsapás különlegessége, hogy ellentétben az összes nemzetközi válogatott és klubtalálkozóval, ezt nézők is megtekinthetik a helyszínen. A stadion kapacitásának harminc százalékában lehetnek szurkolók, ez 20 ezer nézőt jelent. Mindkét csapat részére 3-3 ezer jegyet biztosított az UEFA, a fennmaradó jegyek megvásárlására a lehetőséget pedig kisorsolta a beérkezett több tízezer igénylésből. Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és az UEFA közösen úgy döntött, hogy legalább 500 egészségügyi dolgozót hívnak meg a mérkőzésre. Ők az összesen hatezer Spanyolországból és Németországból érkező drukkerrel együtt nézhetik majd a meccset.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint járványügyi szempontból kiemelt kockázatú az egészségügyi dolgozók csoportba szervezése. Hozzátették, a szövetség gesztusát lapunknak úgy kommentálta, hogy a magyar egészségügy dolgozóit nem egy-egy ötletszerű gesztus fogja a pályán tartani, hanem a bérrendezéssel egybekötött életpályamodell és a megfelelő munkakörnyezet.

Augusztus 28-án egyébként Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa az ATV-ben „egy kicsit meredek dolognak” nevezte, hogy nézők előtt tartják meg a találkozót. Hozzátette, ha betartják a szabályokat, sikerülhet. Két nappal később Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klubnak nyilatkozott úgy, hogy lehet olyan szabályrendszert alkotni, amellyel nem következik be komoly járványügyi esemény.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője kedden a közmédia műsorában elárulta, „a szervezés rendkívül alapos előkészítő munkát igényelt, figyelni kellett többek között az utaztatásra, a határon és a stadionba történő beléptetésre, ott a biztonsági előírások és egészségügyi követelmények betartatására”. Hozzátette: „a helyszín önmagában garantálja, hogy ez egy kiváló rendezvény lehet, hiszen a Puskás Aréna lesz a jövő évi Európa-bajnokság egyik helyszíne, itt lesz 2023-ban majd az Európa-liga döntő, és a magyar válogatott is itt játssza a mérkőzéseit”.

A magyarországi járványhelyzet fényében azért is pikáns a mérkőzés, mert Németország a koronavírus-protokollja szerint piros, vagyis kockázatosnak minősíti azt az országot, vagy régiót, ahol az új megbetegedések száma 100 ezer lakosra vonatkoztatva átlépi az 50-et. Ezt pedig Magyarország, és különösen Budapest az elmúlt két hétben folyamatosan átlépi. Ez alapján tehát a német hatóságoknak meg kellene tiltania a müncheni drukkerek utazását. Erről azonban egyelőre nem adtak ki tájékoztatást. Sőt, a Bayern München bejelentette, hogy ingyen tesztet biztosít a klub Budapestre utazó drukkerei számára.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.