HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az orosz kémfőnök szerint az USA készítette elő a fehérorosz tilakozásokat

Szerző: | 2020. szeptember 16., 16:55 | Belföld

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetés Minszkben 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kulcsszerepe volt az Egyesült Államoknak a fehéroroszországi tiltakozások előkészítésében, Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnökjelölt pedig amerikai védelem alatt áll – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a rendelkezésükre álló információk alapján szerdán Moszkvában. – Noha Washington megpróbál árnyékban maradni a nyilvánosság előtt, az amerikaiak többszörösére növelték a fehérorosz kormányellenes erők finanszírozását azután, hogy megkezdődtek az utcai tömegtüntetések. Ennek mértéke dollárok tízmillióiban mérhető – idézte a TASZSZ a külföldön végzett orosz polgári hírszerzés vezetőjét.


Nariskin azt is mondta, hogy a tiltakozások nyugati szervezése jóval a vitatott kimenetelű augusztusi elnökválasztás előtt elkezdődött. Állítását egyebek között azzal az érvvel támasztotta alá, hogy tavaly és az idei év elején egyedül az Egyesült Államok mintegy 20 millió dollárral támogatta a kormányellenes megmozdulások szervezését Fehéroroszországban, egyebek között függetlennek mondott bloggerek és közösségi médiás információs profilok hálózatának kiépítésével, valamint aktivisták utcai akciókra való felkészítésével.

Az SZVR igazgatója szerint „a legperspektivikusabb aktivistákat tapasztalt amerikai instruktorok” Lengyelországban, Litvániában és Ukrajnában készítették fel az erőszakmentes tiltakozásra. Mint mondta, Cihanouszkaját és más ellenzéki aktivistákat az amerikaiak védelem alá vették mint a demokratikus Fehéroroszország leendő vezetőit. Nariskin rámutatott, hogy Washington az európai szövetségeseivel folytatott tárgyalásai során ragaszkodik ahhoz, hogy növeljék a Minszkre nehezedő nyomást, rákényszerítendő a szerinte „törvényes” fehérorosz vezetést (Aljakszandr Lukasenka elnök kormányzatát) arra, hogy tárgyalásba bocsátkozzon az ellenzéki Koordinációs Tanáccsal a hatalom átadásáról.

– Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy rosszul álcázott kísérlet történik egy színes forradalom és egy alkotmányellenes fordulat megszervezésére, amely céljainak és feladatainak semmi köze sincs a fehérorosz állampolgárok érdekeihez – fogalmazott Nariskin.

Eközben nemrég derült ki: Moszkva másfél milliárd dollár állami hitelt nyújt Minszknek, erről itt lehet olvasni.

Címkék: Belarusz, fehéroroszország, Oroszország, Szergej Nariskin, Szvjatlana Cihanouszkaja, SZVR, USA


HIRDETÉS
Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Megítélése igencsak vegyes, forrásaink olyanokat mondtak róla, hogy baromi okos, éles eszű, óriási munkabírású, de voltak olyan vélemények is, hogy agresszív, gátlástalan, sőt, reakcióiban már-már olyan tud lenni, mint egy „klimaxos nő”. Portré Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest