Palkovics László: Minél többen töltsék le a kontaktkutatást segítő alkalmazást a telefonjuka

Palkovics László: Minél többen töltsék le a kontaktkutatást segítő alkalmazást a telefonjuka

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a kontaktkutatást segítő VírusRadar alkalmazásról a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata a koronavírus-járvány második hullámában életeket menthet – mondta az innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten.

Palkovics László arról beszélt, hogy mivel a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében, a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt. Ezért kérte, hogy minél többen töltsék le azt. Az alkalmazás lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható.

A VírusRadar a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékeknek az egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

A miniszter felidézte: a tárca 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció, amelynek márciusban kezdődött a fejlesztése. Az applikációt május óta 35 ezren töltötték le. Palkovics László szólt arról is, hogy folynak az egyéb kutatási projektek, amelyek többek között a vakcinára, a gyógyszerre vonatkoznak, és dolgoznak a magyar vakcinagyártó-képesség kialakításán is. Emellett kialakították a lélegeztetőgép-kapacitást, a maszk- és fertőtlenítőszer-gyártási kapacitást, így fel vannak készülve a járvány második hullámára.

(MTI)