Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Vidnyánszky arról beszélt, mikor állna félre

Szerző: | 2020. szeptember 16., 12:42 | Belföld

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös sajtótájékoztatóján a debreceni Kölcsey Központban 2020. június 22-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha tényleg ő az egyedüli akadálya annak, hogy az álláspontok közeledjenek, félre fog állni – erről beszélt Vidnyánszky Attila a Demokratának adott interjújában, amelyet a 24.hu szemlézett. A színművészeti egyetem fölé létrehozott kuratórium elnöke ezt azzal indokolta, hogy neki ez nem hatalmi kérdés, és soha nem is volt az a típus, aki „két kézzel kapaszkodik mindenféle igazgatói székekhez”. 

HIRDETÉS - AIP

A kuratóriumi elnök – aki többek között a Nemzeti Színház igazgatója is – arról is beszélt, hogy az SZFE hallgatói és tanárai súlyos szereptévesztésben vannak, gőgösek és azzal, hogy áll az oktatás, törvénysértést követnek el. Felidézte, hogy akik most az egyetemet védik, néhány évvel ezelőtt még annak adtak hangot, hogy milyen elégedetlenek az intézménnyel. Éppen ezért kellett szerinte ilyen határozottan, kívülről lépni, mert az átalakulás másként nem mehetett volna végbe.

Vidnyánszky Attila kiért arra is, hogy az SZFE oktatói egy egyre szűkebb körből kerülnek ki, nagyrészt a Katona József Színházból, és így szerinte más ízléseknek, gondolatoknak viszont alig marad tér az egyetemen, pedig azok éppúgy érvényesek lehetnek. Úgy látja, a mai diákoknak a mostaninál sokkal több módszert, iskolát, esztétikát, ízlést, formát, stílust kellene megmutatni, aztán majd ki-ki választ közülük a habitusa, személyisége, világlátása szerint. Mindennek módját az új kuratóriummal el is kezdik majd kidolgozni, ám úgy, hogy a jelenleg futó képzések változtatás nélkül kifussanak.

Címkék: SZFE, színművészeti, Vidnyánszky Attila


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest