260 ezer konzultációs ívet gyűjtöttek Hadházyék, október 23-án a köztévé előtt tüntetnének

260 ezer konzultációs ívet gyűjtöttek Hadházyék, október 23-án a köztévé előtt tüntetnének

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén nemcsak a kormány gyűjtötte az – ezúttal a koronavírussal kapcsolatos – nemzeti konzultáció íveit, hanem tiltakozásképp a szerintük kormányzati propaganda ellen az ellenzék is. Ugyan már a Momentum magánakcióként Rogán Antal Miniszterlenöki Kabinetirodát vezető miniszter lakása elé – a tárca szerint viszont valójában szomszédja elé – borította az ívek egy részét, a DK pedig jó látványosan iratmegsemmisítőbe dobott párat, az akció eredeti kezdeményezői, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők csütörtökön délután akcióztak az összegyűjtött konzultációs lapokkal.

Az iratok Budai Várba juttatása egy kis testmozgással indult: Hadházyék ugyanis a Király lépcső alján osztották szét segítőiknek az íveket, akik aztán fellépcsőztek velük Orbán Viktor irodája elé, ami a Karmelita Kolostorban található. Ezt követően a politikusok sajtótájékoztatót tartottak, amin részt vett az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP és a Jobbik is. Itt Hadházy Ákos arról beszélt, összesen 260 ezer konzultációs ívet küldtek neki vissza, ebből közvetlenül nekik 105 ezret, az utcán 85 ezret gyűjtött a Momentum, 52 ezret az MSZP, tízezret a Jobbik gyűjtött, de a DK-s aktivistáktól is kaptak íveket, igaz utóbbi párt központilag nem gyűjtött.

Hadházy szerint viszont bár ez az akció fontos, de nem lesz elég, ha az előtt hagyják abba a küzdelmet, minthogy elérték a céljaikat, mert az nem küzdelem, hanem „picsogás, alibizés”. A politikus úgy véli, a cél, hogy menesszék a köztévé igazgatóját és a helyére konszenzusos vezetőt válasszanak, illetve hogy a törvény tiltsa be a fizetett kormánypropagandát. Ehhez szerinte szükséges, hogy legalább százezer ember jelenjen meg a köztévé székházánál, a Kunigunda utcánál. Így a politikus azt javasolta, hogy október 23-át ott ünnepeljék meg – persze a járványhelyzet miatt maszkban, távolságot tartva, „ha kell, elmegyünk szkafanderben”.

https://www.facebook.com/szelbernadett/videos/805908830218607/

Szél Bernadett felszólalásában azt jegyezte meg: idén hiába szeretnék elérni Hadházyval, a kormány nem engedi be őket abba a raktárba, ahol a nemzeti konzultációs íveket tárolják, pedig írtak és telefonáltak is ez ügyben Rogánéknak. Ez Szél szerint gyávaság.

Az eseményen egyébként az összes ellenzéki párt képviselője röviden felszólalt, köszönetüket fejezték ki a gyűjtésért, majd a végén Hadházy bejelentette: miután az ívekkel megmutatták, hogy sokaknak elege van a propagandából, arra kéri szimpatizánsaikat, ezt dobják egy általuk a helyszínre rendelt kukásautóba. Ugyanis az íveket egy olyan helyre szállíttatják, ahol újrahasznosítják a papírt, majd pedig az ebből befolyó összeget – ami várhatóan nem lesz sok – a képviselők közül sokan ki fogják pótolni, és a rászorulóknak adják.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.