Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Földindulásszerű változások a washingtoni magyar követségen

Szerző: | 2020. szeptember 17., 06:00 | Belföld, Külföld

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Durván megváltozott az utóbbi időben az egyik legfontosabb külképviseletünk, a washingtoni magyar nagykövetség személyi összetétele. Információnk szerint a földindulás-szerű változások a nagykövet áprilisi, váratlan hazahívását követően indultak meg: az egykori diplomaták között többen is vannak, aki azóta már nem is dolgoznak a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

HIRDETÉS - AIP

De lássuk a részleteket! A világhálót időről-időre „lefényképező” web.archive.org a változások előtt legutóbb 2019. március végén járt a washingtoni magyar nagykövetség munkatársait felsoroló aloldalon (járt júliusban is, de cikkünk szempontjából az április előtti állapotok a relevánsak – a szerk.). Akkor Szabó László volt a rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, ám idén tavasszal váratlanul hazahívták és a kormánybarát (propaganda)médiumokat tömörítő Mediaworks vezetője lett. Ez – különösen annak fényében, hogy korábban multinacionális gyógyszergyárat is igazgatott – nem tűnik előrelépésnek. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Helyettese – akit a diplomáciai ranglétrán első beosztottnak neveznek – Hetesy Zsolt egykori titkosszolgálati vezető volt, logikus tehát, hogy a nagykövet hazavívása után neki kellett volna ellátnia az ügyvivői feladatokat. Nem így történt, egy fiatal nő, Zombori Dóra kapta meg a feladatot – őt tavaly márciusban a politikai részleg utolsó embereként sorolták fel, területének a biztonságpolitikát és az energiapolitikát jelölve meg. Ez most – micsoda meglepetés – Hetesy Zsolt feladata, akit ezek szerint meglehetősen lefokoztak.

Nem találjuk a friss listán Csonkov Dorinát, a volt nagykövet személyi asszisztensét sem, de ez talán még érthető. Eltűnt viszont Bacsó Gábor tanácsos neve is, ezek szerint őt is hazarendelték. A sajtó és közkapcsolatokért felelős Gedeon Bélát is hazahívták, és információink szerint a minisztériumból is elküldték. Nem találjuk Gyombolai Péter nevét sem – ő tanácsosi rangban a magyar közösségekkel foglalkozó diplomata volt. Koncz Zsófia is már itthon kampányol – elhunyt édesapja helyén indul a Fidesz-KDNP színeiben a tiszaújvárosi időközi választáson az országgyűlési képviselői tisztségért. Információink szerint a szintén az amerikai magyar nagykövetségen dolgozó férje is hazatért. Osváth Krisztina neve is lekerült a honlapról – ő a magyar diaszpóráért (volt?) felelős. A kulturális és közdiplomáciai osztály tagjai közül is eltűnt egy név, a korábbi listán elsőnek felsorolt Paplanos Péteré. 

Változott a konzuli részleg is: nem találjuk a nevek között Varga Mónika konzult és Ernyei Katalin konzuli adminisztrátort – utóbbi helyett most Merényi-Bolla Zita van feltüntetve konzuli ügyintézőnek. A kereskedelmi és külgazdasági részlegen változatlan a vezető, ám cserélődtek a munkatársak: Mártonffy-Nagy Dorottya és Szeverényi Ivonn külgazdasági attasék helyett most Kun Dávid és Mihály Martin neveit találjuk, míg Páva Lőrinc helyzete nem változott. A gazdasági és adminisztratív osztályon két név cserélődött, a katonai attasé hivatalát (egyelőre) elkerülte a cunami. 

Egyébként kedden a Washingtonban tartózkodó Szijjártó Péter miniszter bejelentette: az új amerikai magyar nagykövet Takács Szabolcs lesz, az a politikus, aki korábban a brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásait kezelte a külügyben. 

Természetesen a személyi változásokról megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Amerikai Egyesült Államok, diplomácia, Szabó László, Washington, washingtoni nagykövetség


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest