Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A háztartások 40 százalékának nincsenek jelentős tartalékai

Szerző: | 2020. szeptember 18., 21:11 | Belföld

Gyöngyöspata, cigánysor (Fotó: Takács Kitti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háztartások 40 százalékának nincs váratlan kiadás esetére tartaléka, állítja legfrissebb kutatásában a Policy Agenda. Az Atv által szemlézett előzetes adatokból az is kiderül, hogy 2019-ben az egy felnőttből álló háztartás létminimum összege: 101 400 forint volt, vagyis ennyi szükséges havonta a szerény szükségletek kielégítéséhez. Egy felnőtt és egy gyerek esetén a létminimum összege már több mint 167 ezer forint, míg két felnőtt és két gyereknél majdnem 300 ezer forinttal kell számolni.

HIRDETÉS - AIP

– Kikalkuláltak egy úgynevezett társadalmi minimumot is, amelyből szerény fogyasztás mellett a váratlan kiadásokat is lehet fedezni: ennek összegét Budapesten nagyjából 440 ezer forintra becsülték – árulta el híradónknak Belyó Pál, a Policy Agenda kutatási igazgatója. Vidéken ez némileg alacsonyabb, 320 ezer forint körüli összeget jelent.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az elemzőintézet számításai szerint 2019-ben 91 ezer forint kellett havonta ahhoz, hogy egy nyugdíjas biztosítani tudja a normális életvitelt. Hangsúlyozták: a kiszámolt létminimum nem szegénységi küszöb, hanem az alapvető szükségleteken túli igényeket is kielégíti. Az Atv Híradó megkérdezett kisnyugdíjasokat is, azt nyilatkozták, 40-60 ezer forintból élnek egy hónapban.

A felmérésből az is kiderült, egy aktív korú felnőtt egészséges táplálkozásához havonta több mint 28 ezer forintot kell költeni. Az elmúlt évekhez képest, ez az összeg különösen a burgonya és a gabonafélék áremelkedése miatt növekedett.

Az Atv által idézett Bass László szegénységkutató szerint a járványhelyzet idején különösen figyelni kellene arra, hogy a megszorítások ne érintsék az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket, ugyanis nem tartja helyesnek, hogy a megszorítások a társadalom minden rétegét ugyanannyira sújtják.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: felmérés, kutatás, létminimum, Policy Agenda


Olcsóbb lesz a Bubi

Olcsóbb lesz a Bubi

Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest